Διακίνηση: ένα ταξίδι στον υπόκοσμο από το National Geographic

Η σειρά «Διακίνηση», αν και είναι ένα ταξίδι στον υπόκοσμο, αισθάνεσαι την προστασία της Μariana Van Zeller κάθε στιγμή. Σε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic που προβάλλεται από τηλεοπτικές πλατφόρμες, γνωρίζουμε άτομα του υποκόσμου που ζουν από το παραεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών, παράνομα χειρουργεία αισθητικής κ.α.

Είναι άξιο αναφοράς πως η μάχιμη δημοσιογράφος καταφέρνει χωρίς να ενσωματωθεί ή να κρατάει αποστάσεις, να παρατηρεί, να κάνει λογικές ερωτήσεις -που όμως ο μέσος άνθρωπος θα αδυνατούσε για πρακτικούς και όχι μόνο λόγους- να ρωτήσει, αλλά πάνω από όλα να βρει τρόπο να κατανοήσει τη θέση του άλλου, χωρίς να δικαιολογήσει παράνομες πράξεις.

Διακίνηση: ένα ταξίδι στον υπόκοσμο από το National Geographic

Παρακολουθώντας μερικά από τα επεισόδια, κάποια από τα οποία μάλιστα δεν έχουν προβληθεί ακόμα, παρατηρούμε ότι ξεπερνούν ακόμα και τη φαντασία ενός εμπνευσμένου σεναριογράφου του είδους.

Συγκεκριμένα:

Στο επεισόδιο που καταπιάνεται με τη «νομιμοποίηση της Μαριχουάνας σε μερικές πολιτείες της Αμερικής», μαθαίνουμε πως ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, πολλοί καλλιεργητές κάνναβης οδηγούνται στο παραεμπόριο καθώς αν επιθυμούσαν να γίνουν νόμιμοι, θα κατέβαλαν φόρο που κυμαίνεται στο ±40% και ξεπερνά ως και 3 φορές τους φόρους των αλκοολούχων ποτών, όπως συγκεκριμένα θα αναφερθεί.

Οι παράνομοι καλλιεργητές της άνοιξαν τις πόρτες τους και δείχνουν να αισθάνονται ασφάλεια αφού αποδέχεται την αλήθεια τους ως ερευνητικό εργαλείο και αντικείμενο. Η νομιμοποίηση, στη συνέχεια θα δούμε πως οδήγησε τους μικροπαραγωγούς να χάσουν τη δουλειά τους. Κάποιοι δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν νόμιμοι αλλά δεν είναι ούτε εύκολο ούτε προσοδοφόρο, επειδή και εδώ υπάρχει εκμετάλλευση από τους μεγαλέμπορους που επιλέγουν νόμιμες ή και παράνομες οδούς. Κάποιοι από αυτούς κλέβουν ρεύμα, άλλοι χρησιμοποιούν κρυφές εκτάσεις και -σπανιότερα- γίνονται διαρρήξεις σε ιδιωτικούς χώρους και φυτείες από άλλους… συναδέλφους.

Παράλληλα βλέπουμε αστυνομικούς της δίωξης και εμπόρους, σε μια προσπάθεια διπλής οπτικής απεικόνισης της μιας και μοναδικής αλήθειας.

Μια από τις πιο σοκαρίστηκε σκηνές σε αυτό το επεισόδιο είναι ο ακόλουθος διάλογος. Η δημοσιογράφος θα ρωτήσει:

-Είναι αυτό όπλο;

-Όχι…

-Τότε τι είναι;

-Δεν ξέρω…

-Καλά δεν θα ξαναρωτήσω…

Σε ένα άλλο επεισόδιο που ασχολείται με τις «Παράνομες Πλαστικές», το σοκ είναι μεγαλύτερο. Η αφήγηση ξεκινάει με αναφορές στις υπερβολές καλλιτεχνών που αποτελούν πρότυπα ομορφιάς για τη νεολαία όπως τη Νίκη Μινάζ. Αρκετοί και αρκετές, θέλοντας να τους μοιάσουν κάνουν ενέσεις σιλικόνης στα οπίσθια, οδυνηρή επέμβαση που συχνά ακολουθείται από φριχτούς πόνους, επιφέρει μολύνσεις, ακόμα και θάνατο όταν γίνεται από μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Μπαίνοντας στον κόσμο των παράνομων πλαστικών επεμβάσεων, υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στη μη κατοχή ιατρικών διπλωμάτων από κάποιους «ειδικούς» που αναλαμβάνουν μικροαισθητικές επεμβάσεις και χρησιμοποιούν ως μοσχεύματα ακόμα και γυαλιστικό επίπλων.

Ο χρηματισμός ακόμα και μεσαζόντων για να δώσουν συνεντεύξεις, επαφές ή πληροφορίες γύρω από το θέμα, το ταμπού των παράνομων butt injections, η αφαίρεση των μοσχευμάτων αλλά και οι παράνομες κλινικές είναι στο επίκεντρο. Το επεισόδιο εστιάζει στην ιστορία ενός πλαστικού που δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο και αλλάζει ονόματα στην κλινική του για να συνεχίζει τις φθηνές και συχνά καταστροφικές επεμβάσεις που έχουν στερήσει τη ζωή σε αρκετούς ασθενείς. Το όνομα μάλιστα της κλινικής του έχει αλλάξει πολλές φορές στην προσπάθεια να αποφύγει τις μηνύσεις.

Στο επεισόδιο για την «Κοκαΐνη» θα οδηγηθούμε στη Βραζιλία. Σε αυτό το κεφάλαιο μελετά γυναίκες όπως τη Σόνια που έγινε Ματρώνα της κοκαΐνης όταν άτομα του υποκόσμου σκότωσαν τον πατέρα της. Παρακολουθούμε τους narcosoldiers που εκπαιδεύονται από τα 15 τους για να υπηρετούν με τη ζωή τους τον αρχηγό διακινητή. Με ποιητική διάθεση, σε ένα μικρό στιγμιότυπο βλέπουμε τα μυρμήγκια να μεταφέρουν κόκα, αλληγορική ματιά πάνω σε αυτά τα πρόσωπα των πιτσιρικάδων που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα-γράμματα. Το ρητό «live short die young» επιβεβαιώνεται σε όλο του το μεγαλείο. Σε αυτό το επεισόδιο, η δημοσιογράφος δείχνει ακόμα περισσότερο ότι θέλει να καταλάβει τον κόσμο τους και όχι να κρίνει πέρα από το απαραίτητο.

Από τα αγαπημένα μου, και ίσως από τα πληρέστερα διαφωτιστικά επεισόδια, ήταν αυτό με τα «Romance scams». Μαζί με τους συνεργάτες της, μας ταξιδεύουν στη Γκάνα, εκεί που όλα είναι ανήθικα για να μοιάζουν φυσιολογικά. Άνδρες απατεώνες αγοράζουν «σενάρια» για να ψήνουν τον κόσμο να τους δίνει χρήματα, υποσχόμενοι ρομάντζα και έρωτες. Είναι φρικτό όταν καταλαβαίνουμε πόσο day job για εκείνους είναι να εξαπατούν για μικρά, αλλά και μεγάλα ποσά, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Ζητούν μάλιστα βοήθεια και από το μάγο της φυλής, ο οποίος κάνοντας μαύρη μαγεία τους πείθει ότι αυτό θα τους βοηθήσει να κλέβουν περισσότερα χρήματα από τις απάτες και υπόσχεται ευλογίες Θεού για τα cyber scams που στήνουν.

Στο επεισόδιο για το «νεοναζισμό και ομάδες μίσους» αναλύει μεταξύ άλλων και τη σημασία που είχε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αναβίωση ανθρώπων με πεποιθήσεις όπως αυτές της ΚΚΚ.

Όσο σε αυτό που αφορά την «κρυσταλλική meth», μας οδηγεί ακόμα και στον κόσμο του gay dating και δημοφιλών site γνωριμιών, εκεί που γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση της.

Βλέποντας αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ, δεν αισθάνεσαι απλός παρατηρητής αλλά ενεργός παίκτης σε ένα video game που, δυστυχώς, το τέλος δεν είναι στην επιλογή του παίκτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος