12 Οκτωβρίου – “Η Αθήνα Ελεύθερη”, οι εκδηλώσεις αρχίζουν

12 Οκτωβρίου-Η Αθήνα ελεύθερη. Η ΕΡΤ συνδιοργανώνει τις εκδηλώσεις και συμμετέχει ενεργά στον διάλογο γύρω από μια ιστορική ημέρα.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, διδάκτορας Ιστορίας του πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ,  “8-10”. Στην -εύλογη- απορία γιατί δε γιορτάζεται επίσημα η απελευθέρωση της Αθήνας, απαντά ότι πολιτικοί λόγοι δεν επέτρεψαν να συμβεί αυτό. Αναφέρεται στο πλήθος εκδηλώσεων που διοργανώνονται τις επόμενες μέρες, πολλές για πρώτη φορά, όπως λέει, αλλά και στην “πολύ σημαντική” έκθεση αρχειακού υλικού στο Μεταξουργείο. Μιλά για τα τοπόσημα που έχουν τοποθετηθεί στην Αθήνα, και καλεί τον κόσμο σε μια αναπάντεχη περιήγηση στην πόλη και την ιστορία.


Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνεται συζήτηση με τίτλο “Κατοχή και Απελευθέρωση: ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση”. Συζητούν ο Γιάννης Σκαλιδάκης, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Δρ. Ιστορίας ΕΚΠΑ και Ιάσονας Χανδρινός, Δρ. Ιστορίας ΕΚΠΑ. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη.

Τόπος-χρόνος: 9 Οκτωβρίου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22, στις 19.00.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη πραγματοποιείται σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. “Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση. Διδακτικοί προσανατολισμοί μιας δύσκολης εποχής”, είναι ο τίτλος του σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και γίνεται από τους Βασιλική Σακκά, σχολική σύμβουλο φιλολόγων Μεσσηνίας, Παναγιώτη Πυρπυρή, σχολικό σύμβουλο φιλολόγων Γ΄Αθήνας, Ευαγγελία Κουνέλη, σχολική σύμβουλο 55ης Περιφέρειας Π. Ε. Αττικής και Ιωάννα Δεκατρή, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων Γ’ Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.

Τόπος-χρόνος: 10 Οκτωβρίου, Δημοτική Πινακοθήκη, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, 10.00-14.00.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, ένας περίπατος διαφορετικός περιμένει τους κατοίκους της Αθήνας. “Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής στην Αθήνα”, είναι ο ιστορικός περίπατος με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη, από τις 11.00 ως τις 13.00, με αφετηρία τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

[blocktext align=”right”]Αναλυτικά οι εκδηλώσεις στο www.freeathens44.org[/blocktext]”Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο”

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτιού (ΟΠΙΔΟΥ).

*12.00-22.00: ιστορικές αναπαραστάσεις, χάρτες, φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες. Στα “κενά” καταστήματα στην Πλατεία Ολοκαυτώματος, μπορείτε να δείτε παλιούς χάρτες και φωτογραφικό υλικό και να ακούσετε προφορικές μαρτυρίες. Σπαράγματα μνήμης από την ιστορία του Δουργουτίου την περίοδο της Κατοχής.

*Στις 16.30, γίνεται μια ιστορική περιήγηση στο Δουργούτι, από την ομάδα ΑΣΤΥ. Μια ιστορική ξενάγηση στα κτίρια, τους ανθρώπους, τις στιγμές και τους ήχους του προσφυγικού συνοικισμού του Δουργουτίου. Ο ιστορικός περίπατος θα ξεκινήσει από την πλατεία Μπλόκου Δουργούτι.

*Στις 18.00, στην πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου, η Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει κομμάτια από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

*Στις 19.00, η ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου θα παρουσιάσει την έρευνά της για το Μπλόκο, βασισμένη σε ιστορικά κείμενα και προφορικές μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει, στο κτίριο “Γωνιά του Παιδιού” του Ομίλου Εθελοντών στην οδό Λαγουμιτζή και Φρ. Σμιθ.

*Στις 20.30, συγκροτήματα και χορωδίες της περιοχής θα συντροφεύσουν το τέλος της ημέρας με μικρασιάτικα τραγούδια και αρμένικες μελωδίες στην πλατεία Μπλόκου Δουργούτι.

“Φυλάττειν Θερμοπύλας”

Στις 20.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιείται συναυλία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων. Χαιρετισμό απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος