Ολόκληρη η δήλωση για την Ουκρανία από την Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Διάσκεψη των Προέδρων, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρχηγοί πολιτικών ομάδων, ενέκρινε  δήλωση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία:

«Η Ουκρανία αντιμετωπίζει την απειλή μιας άνευ προηγουμένου στρατιωτικής επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας και την ασφάλεια του λαού της. Αποτελεί επίσης απειλή για την ευημερούσα δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας, για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και για την ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.

Εμείς, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδικάζουμε τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και την απειλή μιας στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Αυτή η στρατιωτική συσσώρευση, στα σύνορα με την Ουκρανία, στη Λευκορωσία, στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στις μη αναγνωρισμένες αυτονομιστικές οντότητες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Η απειλή της χρήσης βίας έρχεται σε αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Είμαστε ενωμένοι στο αίτημά μας να σταματήσει η Ρωσική Ομοσπονδία τη στρατιωτική απειλή και τις απόπειρες αποσταθεροποίησης και να αποσύρει αμέσως και πλήρως τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από τα σύνορα της Ουκρανίας στους τόπους της αρχικής εξάρθρωσης.

Υποστηρίζουμε αταλάντευτα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιλογή των συμμαχιών οποιασδήποτε χώρας δεν πρέπει να υπόκειται στην έγκριση τρίτης χώρας. Στεκόμαστε πίσω από τις διπλωματικές προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών για την εκτόνωση των εντάσεων και καλούμε τη Ρωσία να συμβάλει στην άμεση αποκλιμάκωση. Είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε μια ισχυρή απάντηση σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να μην τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις και υποχρεώσεις και εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνει έτοιμο να εγκρίνει γρήγορα αυστηρές οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους. Τέτοιες κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, μεμονωμένες κυρώσεις κατά ατόμων κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο και τις οικογένειές τους, που συνεπάγονται δέσμευση οικονομικών και υλικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση διακοπή του έργου Nordstream 2 σε περίπτωση που η Ρωσία εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Απορρίπτουμε αποφασιστικά οποιεσδήποτε προσπάθειες αποδυνάμωσης ή υπονόμευσης των αρχών και των μηχανισμών για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη και χαιρετίζουμε την ενότητα των ευρωπαϊκών και διατλαντικών μερών ως προς αυτό. Αυτές οι αρχές και οι μηχανισμοί συμφωνήθηκαν από κοινού στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1975, επιβεβαιώθηκε εκ νέου στον Χάρτη του Παρισιού για μια Νέα Ευρώπη το 1990 και σήμερα ενσωματώνονται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες του Προέδρου του ΟΑΣΕ να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια με στόχο την εκ νέου δέσμευση στις αρχές, την ενίσχυση των θεσμών και την αναζωογόνηση των μηχανισμών για την ασφάλεια στην Ευρώπη σύμφωνα με γράμμα και το πνεύμα του Ελσίνκι.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον λαό της Ουκρανίας. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σε μια τραγική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που πυροδότησε η Ρωσία και κρατείται στη ζωή από τους λεγόμενους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Απορρίπτουμε αποφασιστικά τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναγνώρισης των λεγόμενων οντοτήτων του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, και εμποδίζοντας τη χώρα να προχωρήσει στην πορεία της προς τη δημοκρατία και την ευημερία.

Στεκόμαστε ενωμένοι πίσω από τις προσπάθειες της Ουκρανίας για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, οικονομική ευημερία και κοινωνική πρόοδο. Πιστεύουμε ότι αυτές οι προσπάθειες αξίζουν την ισχυρότερη δυνατή υποστήριξη. Ως εκ τούτου, καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να παρέχουν πολιτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια και μακροοικονομική χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια όπου χρειάζεται, μεταξύ άλλων σε τομείς που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια, και να αναπτύξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την υποστήριξη των προσπαθειών της Ουκρανίας ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημοκρατικών θεσμών και της οικονομίας της. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία και την παροχή αμυντικών όπλων, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την ατομική και συλλογική αυτοάμυνα. Καλούμε επίσης την Ουκρανία να παραμείνει ενωμένη και σταθερή στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις της σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης της ΕΕ και της Βαθύς και Συνολικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα στηρίξουν τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για στενότερη πολιτική και οικονομική σύνδεση με την ΕΕ. Ζητούμε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να διατηρήσουν μια αξιόπιστη μακροπρόθεσμη προοπτική για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 49 ΣΕΕ, όπως για κάθε ευρωπαϊκό κράτος, και να εργαστούν προς μια αξιοκρατική επιτάχυνση της σταδιακής ένταξης στην ενιαία αγορά της ΕΕ, όπως που προβλέπονται στη συμφωνία σύνδεσης.

Μόνο οι Ουκρανοί μπορούν να αποφασίσουν για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα τους προς το μέλλον. Θα υποστηρίξουμε τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την επιλογή της χώρας για ένα ευρωπαϊκό μέλλον με ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη και ασφάλεια».

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος