ΤτΕ Έκθεση: Επιβράδυνση ρυθμού ανάπτυξης – Ενίσχυση του πληθωρισμού

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης φέτος κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τις αρχικές προ πολέμου εκτιμήσεις προβλέπει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (7/4).

Το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% σύμφωνα με το ήπιο σενάριο και στο 2,8% στο δυσμενές σενάριο.

Για τον πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 5,1% κατά μέσον όρο φέτος, σε σύγκριση με 4,1% προ πολέμου, ωστόσο στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης σκαρφαλώνει στο 7%.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρχική Πρόβλεψη Ήπιο Δυσμενές

Ανάπτυξη (ΑΕΠ%) 4,8% 3,8% 2,8%

Πληθωρισμός (μ.ο) 4,1% 5,1% 7,1%

Στις προβλέψεις έχουν ενσωματωθεί οι αντίστοιχες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και βασίζονται στην παραδοχή ότι η κρίση θα τελειώσει το καλοκαίρι που αποτελεί και το δυσμενές σενάριο.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης κ. Γιάννης Στουρνάρας στην εισήγηση του υποστήριξε ότι η στήριξη των νοικοκυριών πρέπει να γίνεται στοχευμένα και τα μέτρα να έχουν προσωρινού χαρακτήρα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πηγή ανησυχίας αν και η άρση των υγειονομικών περιορισμών, το Ταμείο Ανάκαμψης, η άνοδος της απασχόλησης, η αύξηση εξαγωγών και οι αποταμιεύσεις μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού.

Επίσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση ως ευκαιρία και να επιδιώξει να γίνει ενεργειακός κόμβος πράσινης τεχνολογίας, να προωθήσει την ψηφιοποίηση του κράτους και γενικότερα να επιταχύνει όλες τις μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις αβεβαιότητες που υπάρχουν ο κ. Στουνάρας ανέφερε ότι μεσομακροπρόθεσμα, ο σημαντικότερος εξωγενής κίνδυνος προέρχεται από τη μη γραμμικότητα της κλιματικής κρίσης, η οποία συνιστά σοβαρή απειλή μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες από την κλιματική κρίση είναι σημαντικοί. Αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος, ο οποίος σχετίζεται με αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, ο κίνδυνος αγοράς, καθώς επηρεάζεται αρνητικά η αξία των περιουσιακών στοιχείων, ο κίνδυνος ρευστότητας, στο βαθμό που η κλιματική κρίση επηρεάζει τις πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών, και ο λειτουργικός κίνδυνος εξαιτίας των ζημιών στις υποδομές μετά από φυσικές καταστροφές.

Για το μέλλον υποστήριξε ότι υπό όρους η ελληνική οικονομία μπορεί να διασφαλίσει ένα μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 3% αρκεί να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της συσσώρευσης ιδιωτικού χρέους και η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση κρίσιμης σημασίας δεν είναι μόνο η λήψη των αποφάσεων αλλά και η επιτυχής εφαρμογή τους. Επομένως βραχυπρόθεσμα, πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα πολιτικής ώστε να εμπεδωθεί η ανάκαμψη, όταν μάλιστα ο κίνδυνος από την υγειονομική κρίση δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί, ενώ ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού είναι μικρός μεν, αλλά όχι αμελητέος.

Για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι παρά τη μείωση τους το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό των συνολικών δανείων (12,8%) παραμένει πολύ υψηλότερο του μέσου όρου στην ΕΕ (2,1%). Περίπου το 39% του συνόλου των ΜΕΔ βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης. Ωστόσο, υψηλό ποσοστό δανείων σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε πάλι καθυστέρηση. Εκτιμάται ότι, λόγω της πανδημίας αλλά και του υψηλού πληθωρισμού, επιπλέον ποσοστό ρυθμισμένων δανείων ενδέχεται να καταγραφεί ως ΜΕΔ το 2022.

Για τις τράπεζες συνέστησε συνεχή επαγρύπνηση και εντατικότερη δράση για την μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως υπογράμμισε οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως τα νέα ΜΕΔ που ενδέχεται να προκύψουν μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης, αλλά και εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, η υποχρέωση κάλυψης της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), η ανάγκη απορρόφησης των επιπτώσεων του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η υιοθέτηση νέων, ψηφιακών τεχνολογιών.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος