Τραπεζική «καταιγίδα» στην Ευρώπη: «Βουτιά» για τη Deutsche Bank – Μητσοτάκης: Επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023

Νέοι τριγμοί στις αγορές - Ρευστοποίηση των τραπεζικών μετοχών από τους επενδυτές - «Βουτιά» για τη Deutsche Bank - «Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα το 2023» το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Οι νέες αναραράξεις στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ έχουν πρωταγωνίστρια η Deutsche Βank, τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, συμπαρασύροντας το σύνολο των τραπεζικών μετοχών στη γηραιά ήπειρο.

Στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί των κρατών μελών της ευρωζώνης ενημερώνονταν από την Κριστίν Λαγκάρντ για την κατάσταση των τραπεζών. Ακολούθησαν διαβεβαιώσεις για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Tα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι υγιή και μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι που οι κανονισμοί μας είναι απαιτητικοί από αυτή την άποψη. Έχουμε μάθει από κρίσεις του παρελθόντος» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

«Προς το παρόν τα επίπεδα ασφαλείας, η κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα είναι επαρκής. Ωστόσο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, σχεδόν καθημερινά, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί» τονίζει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου.

Μετά τη συνάντηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα ισχυρές και θωρακισμένες, σημειώνοντας: «Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό + Και οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές, ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα που υπάρχει στις αγορές. Θα πρέπει να θυμίσω ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης το 2019 Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40% σήμερα είναι κάτω από το 10%, έχουν μπει ιδιωτικά κεφάλαια σε τουλάχιστον σε δύο τράπεζες,  οι οποίες είναι ισχυρές και θωρακισμένες».

Την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδίου της τραπεζικής ένωσης από το οποίο λείπει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων ζήτησε από τους ηγέτες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. «Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ισχυρός επειδή έχουμε εφαρμόσει τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε όλους τους τομείς» είπε.

Η Deutsche Bank βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ξεπούλημα των μετοχών και των ομολόγων της, που αν και δεν έχει λάβει διαστάσεις αντίστοιχες με την Credit Suisse, ήταν αρκετό για να βυθίσει στο κόκκινο τους  δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

«Η Deutsche Bank έχει αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα.  Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τίποτα» τονίζει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η αβεβαιότητα παραμένει και όλοι αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος. «Υπάρχει έντονη αβεβαιότητα. Πόσο σημαντική θα είναι αυτή η πιστωτική κρίση; Πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει αυτό στην ικανότητα των νοικοκυριών να ξοδεύουν και στην ικανότητα των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν άτομα;» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μαρκ Ζαντί.

Απόρροια των εξελίξεων, είναι και η υποχώρηση της απόδοσης των ομολόγων καθώς η νέα ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα ενίσχυσε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα, τροφοδότησε τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για πολύ καιρό. 

Στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση υπό την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν. Οι αγορές παραμένουν σε νευρικότητα, ενώ διάχυτη είναι η αδυναμία πρόβλεψης των εξελίξεων, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη.

Ερωτήματα για τη Deutsche Βank

Kανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κρίση αλλά η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δεν έφερε σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα ήρθε ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα της Deutsche Bank, οι μετοχές της οποίας έχουν χάσει αυτόν τον μήνα το 20% της αξίας τους.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι Credit Suisse και Deutsche Βank έχουν κοινά στοιχεία. Θεωρούνται και οι δύο συστημικά σημαντικές τράπεζες που δεν πρέπει να καταρρεύσουν και για αυτό απαιτείται να έχουν «μαξιλάρι» ασφαλείας σε κεφάλαια.

Tα ασφάλιστρα κινδύνου της Deutsche Bank απέναντι σε ενδεχόμενη χρεοκοπία εκτοξεύτηκαν, όπως είχε συμβεί και με εκείνα της ελβετικής τράπεζας, αν και όχι στον ίδιο βαθμό.

Όπως και η Credit, είχε πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Έχει περάσει από πολλές φάσεις αναδιάρθρωσης, έχει κάνει απολύσεις και έχει αλλάξει την ηγεσία της, για να βρει το σωστό βηματισμό.

Οι επενδύσεις της φτάνουν σε αξία το 1.4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Έχει βγει από κάποιες επικίνδυνες επενδύσεις, ωστόσο η έκθεσή της στην αγορά παραγώγων και τα ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

-Η σημαντική διαφορά τους είναι ότι η Deutsche Bank είχε επιστρέψει στην κερδοφορία ενώ για την Credit Suisse δεν προβλέπονταν κέρδη για όλο το 23.

Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι ήταν παράλογη η αγορά σήμερα και δηλώνουν βέβαιοι ότι η Deutsche Bank δεν θα είναι το επόμενο θύμα αυτής της κρίσης.

Ωστόσο, παραδέχονται ότι οι φόβοι συνολικά για τις τράπεζες δεν έχουν περάσει.

Μητσοτάκης: Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Στο μεταξύ, σίγουρος πως η χώρα θα πετύχει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 αν επανεκλέγει σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής, καθώς θέλει και μπορεί να αλλάξει το βαθύ κράτος, ενώ ο προ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατηγόρησε τη διακυβέρνηση της ΝΔ για ανεπάρκεια και εκτεταμένη διαφθορά.

Παράλληλα οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζονται, για την πρόταση Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί πρωθυπουργός, σε κυβέρνηση συνεργασίας τρίτο πρόσωπο, εκτός των Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Γεωργία Σκιτζή, Δημήτρης Γκάτσιος (αποστολή – Βρυξέλλες) – Ανάλυση: Παντελής Γκόνος, Λένα Αργύρη (ανταπόκριση – Ουάσινγκτον)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος