Τράπεζα της Ελλάδος: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,2% για το 2021 (video)

Με ρυθμό ανάπτυξης 4,2% αναμένεται να “τρέχει” η ελληνική οικονομία το 2021 τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των εμβολιασμών, τη διατήρηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων και την ταχύτητα ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως τόνισε ο διοικητή της ΤτΕ πρόκειται για μια πρόβλεψη που έχει αβεβαιότητες, δεδομένης της πανδημίας. Όσον αφορά το χρέος το 2020 θα ανέλθει στο 205% του ΑΕΠ, και το πρωτογενές έλλειμμα στο 7% για να υποχωρήσει στο 5,5% το 2021.

Η ταχύτητα της ανάκαμψης εξαρτάται από:

  • την επιτάχυνση των εμβολιασμών όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • τη διατήρηση σε εφαρμογή, όσο διαρκεί η πανδημία και μέχρι να εδραιωθεί η ανάκαμψη, των δημοσιονομικών παρεμβάσεων και των έκτακτων μέτρων από το τραπεζικό σύστημα, στοχευμένων σε κατηγορίες εργαζομένων και παραγωγικούς κλάδους που επλήγησαν βαρύτερα αλλά παραμένουν οικονομικά υγιείς
  • την ταχύτητα ενεργοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης και θα διευκολύνει, μέσω της αύξησης του εθνικού προϊόντος, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς την ανάγκη επιστροφής στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος που εγκλώβισαν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και στασιμότητας.

Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να συντρέχει ένα ελάχιστο σύνολο βασικών προϋποθέσεων, όπως:

  • Αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
  • Οριστική και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
  • Ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης με γνώμονα την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και τη δικαιότερη κατανομή τους.
  • Αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών με έμφαση στις παραγωγικές δαπάνες.
  • Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.
  • Ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και κοινωνίας.
  • Προστασία από μελλοντικές μολυσματικές ασθένειες και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι αναγκαία η διατήρηση της οικονομικής στήριξης στους κλάδους και τις ομάδες εργαζομένων που επλήγησαν βαρύτατα μέσα από στοχευμένα μέτρα με έμφαση στις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.

“Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι εξειδικευμένα και στοχευμένα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας για τις βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Παράλληλα είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής υποχρεώσεων και η ομαλή εξυπηρέτηση των χρεών, ενώ επίσης πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους στις οριστικά μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος