ertnews.gr

Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αυξήσεις – Οι πολίτες στενάζουν (video)

03/01 21:56
Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αυξήσεις – Οι πολίτες στενάζουν (video)

AP Photo/Francisco Seco

Ανακοινώθηκε ο επίσημος ρυθμός αύξησης των τιμών στην Τουρκία, και φέρνει δάκρυα στα μάτια. Στο 36,1% o μέσος όρος σε ετήσια βάση, ο υψηλότερος εδώ και δυο δεκαετίες: δηλαδή κάτι που αγοράζεις φέτος 100 λίρες, του χρόνου θα κοστίζει 136. Ο πληθωρισμός (που στην πραγματικότητα είναι πολύ ψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία) τινάζει στον αέρα όχι μόνον την κατανάλωση των Τούρκων αλλά και την αποταμίευσή τους.

Η εμμονική μείωση των επιτοκίων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο 14%, γκρέμισε το πραγματικό επιτόκιο για τις τουρκικές καταθέσεις στο -22%. Δηλαδή όταν κάποιος καταθέτει στην τράπεζα 100 λίρες, του χρόνου θα αξίζουν 78 λίρες.

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του νέου έτους, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος εστίασε στην αύξηση μισθών και συντάξεων, οι οποίες θα αυξήσουν ακόμα παραπάνω τον πληθωρισμό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει αταλάντευτος το οικονομικό του πείραμα το οποίο όμως κάνει την αγοραστική δύναμη των Τούρκων να λιώνει.

«Στους δημοσίους υπάλληλους μας, πέρα από την αύξηση 5% του Γενάρη, προσθέτουμε και 2,5% με τις συλλογικές συμβάσεις, όπου και με το σύνολο των αυξήσεων 7,5% ο μισθός του υπαλλήλου αυξάνεται κατά 30,5%» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Την ώρα που ο Ερντογάν μοιράζει λεφτά σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες, η διολίσθηση της λίρας και ο πληθωρισμός κατασπαράσσουν όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και τις αποταμιεύσεις των πολιτών, οι οποίοι δυσκολεύονται να πάνε ακόμα και στο σούπερ μάρκετ. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ 20ετίας στο 36% σε ετήσια βάση.

Αναλυτές θεωρούν ότι η εξασφάλιση των καταθέσεων που ανακοίνωσε προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος και τα σημερινά μέτρα δημιουργούν κλίμα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μη βλέποντας τι συμβαίνει στο λαό του, ο Ερντογάν καυχιέται για τα οικονομικά του επιτεύγματα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν επιθέσεις.

«Τι μας έλεγε (ο Ερντογάν); Ότι το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα. Τι έγινε τώρα; Έπεσαν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός έφτασε στα ύψη» σημείωσε ο εκπρόσωπος του CHP, Φαΐκ Οζτιράκ.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική, με τους ειδικούς να βλέπουν νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Πηγή: ΕΡΤ / Κλειώ Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version