Το ηλεκτρονικό εμπόριο ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας (video)

Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της πανδημίας. Μάλιστα οι εταιρείες που πουλούν μέσω διαδικτύου προχώρησαν ακόμη και σε προσλήψεις αυξάνοντας σημαντικά το προσωπικό τους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Με τα καταστήματα λιανεμπορίου κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετοί καταναλωτές στράφηκαν για πρώτη φορά στο διαδικτυακό εμπόριο. Μέσα στο 2020 πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών έκανε 200 προσλήψεις για να καλύψει τον αυξημένο όγκο παραγγελιών.

Όπως αναφέρει η Θάλεια Γελαδάκη, διευθύντρια επικοινωνίας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου: “Σίγουρο είναι ότι πλέον οι καταναλωτές γνωρίζουν την ηλεκτρονική αγορά και έχουν εμπιστοσύνη πάρα πολύ σημαντικό ότι τα καταστήματα που δεν είχαν παρουσία ιντερνετική πλέον έχουν και μπορούν να προωθούν τα προϊόντα τους ηλεκτρονικά.”

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν μέσα στην πανδημία οι ανακαινίσεις αλλά και κάθε είδους επισκευές στις οικίες. Άλλωστε είναι ο χώρος που το τελευταίο διάστημα περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Γραμμάτης διευθύνων σύμβουλος πλατφόρμας αναζήτησης επαγγελματιών: “Σε ότι αφορά το δίκτυο των συνεργατών αύξηση 25-30% και εμείς στο προσωπικό 20% για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε + παράλληλα αυξήθηκε και το εύρος του κοινού που αναζητεί επαγγελματίες για το σπίτι, 1/3 Έλληνες έψαξε μέσω ίντερνετ ένα επαγγελματία”.

Τα καταστήματα διασκέδασης και εστίασης είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά με τα διαδοχικά lockdown. Ο Σταύρος Κασιώτης ιδιοκτήτης μπαρ στη Στοά Μπολάνη, από το 1996 δουλεύει στην εστίαση. Τον τελευταίο χρόνο τον θεωρεί χαμένο: “Τα διαστήματα που ανοίξαμε ανάμεσα στα λοκ ντουν είναι μόνο για να χρεωθούμε, συσσώρευση χρεών, ουσιαστικά είναι δάνεια, παίρνουμε τις επιδοτήσεις, τα δίνουμε στα χρέη σε αυτά δεν υπολογίζεται ο τρόπος διαβίωσης μας”.

“Τεράστιο οικονομικό πλήγμα έχουν δεχτεί οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων. Στον ένα χρόνο της πανδημίας τα γυμναστήρια παρέμειναν ανοιχτά μόλις πέντε ενώ μέχρι σήμερα μετρούν ήδη 7 μήνες σε καθεστώς αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας.”

Ο Δώρος Κλεοβούλου, γενικός γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, αναφέρει: “Πολλοί συνάδελφοι πιθανολογείται ότι δεν θα μπορέσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και δεν ξέρουμε και ο κόσμος πως θα ανταποκριθεί καθώς όταν ανοίξαμε μετά το προηγούμενο λοκ νταουν δεν προσήλθε ούτε το 40% του κόσμου”.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο κατά τον Δεκέμβριο 2020, σε σύγκριση με τον Δεκεμβρίου 2019, παρουσίασε μείωση 12,3%. Τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων είχαν αύξηση 10,8% και φαρμακεία – καταστήματα καλλυντικών αύξηση 18,2%, σε αντίθεση με καταστήματα Βιβλίων – Χαρτικών να βλέπουν μείωση -28,2% και καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών – οικιακού εξοπλισμού μείωση 19,2%.

Με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι βαθιές λόγω πανδημίας, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να καταφέρουν να σταθούν όρθιοι και σε αυτήν την κρίση.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος