Στουρνάρας: Θα παραμείνει η Ελλάδα στο QE της ΕΚΤ – Δεν υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού για την ευρωζώνη

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι τίτλοι χρέους της χώρας παραμένουν υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Τράπεζας της ευρωζώνης. Μιλώντας στο Bloomberg TV ο κ. Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «με βάση τα δεδομένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος εξαίρεσης της Ελλάδας από το QE».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι αλήθεια, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, αν δεν υπήρχε η πανδημία, η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στοχεύουν στις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής» υπενθύμισε ο κ. Στουρνάρας. «Είμαι σίγουρος ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να στοχεύει σε αυτό».

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αύξησης των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς κάτι τέτοιο περιπλέκει την έξοδο από το PEPP. Εξήγησε άλλωστε, ότι οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οποιαδήποτε αναταραχή μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ακόμη πως «αυτή τη στιγμή η νομισματική μας πολιτική δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή», υπενθυμίζοντας πως η πολιτική της ΕΚΤ θα επαναξιολογηθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας δήλωσε πως «μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πέσει κάτω από το 2%», ενώ ως προς το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να βρεθεί αντιμέτωπη με φαινόμενο στασιμοπληθωρισμού (υψηλός πληθωρισμός + υψηλή ανεργία + χαμηλή παραγωγή) εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας “πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και πως αυτό είναι υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ”.

Η ΕΚΤ μελετά νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
χ
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Bloomberg η ΕΚΤ εξετάζει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με σκοπό να αποτρέψει τυχόν αναταραχές στην αγορά μετά τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων προγραμμάτων τον Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει το υπάρχον έκτακτο εργαλείο PEPP και παράλληλα θα συμπληρώσει το παλαιότερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης APP.

Το νέο πρόγραμμα θα λειτουργούσε ως ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση που η προγραμματισμένη λήξη του προγράμματος PEPP προκαλέσει selloff στην αγορά ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι αγορές θα πραγματοποιούνται επιλεκτικά, γεγονός που θα παρακάμψει έναν κανόνα που ισχύει και για τα δύο υπάρχοντα προγράμματα που απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρέη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας .

Αυτό το πλαφόν ισχύει από τότε που ξεκίνησαν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας το 2015. Σκοπός του είναι να εξαλείψει τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο επισημαίνει το Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2020 έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα που ξεπερνούν τα 32,185 δισ. ευρώ, κατέχοντας περίπου το 48,17% των ομολόγων αναφοράς που είναι σε κυκλοφορία ύψους 66,816 δισ. ευρώ, ενώ υπερκαλύπτει σαφώς και την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ, που μέχρι στιγμής για φέτος έχει αντλήσει 16 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς, τις επανεκδόσεις αλλά και το swap με τις τράπεζες.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος