Σ. Πρωτοψάλτης (Διοικητής ΟΑΕΔ) στο Πρώτο: Εντός του έτους πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για τους νέους (audio)

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά» που έχει να κάνει με την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, όσο αφορά αλλαγές στον τομέα της κατάρτισης και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων. «Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο προσπαθούμε για πρώτη φορά να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο του ΟΑΕΔ όσο αφορά την στεγαστική πολιτική διότι από το 2013 που συγχωνεύτηκε ο τέως Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στον ΟΑΕΔ, δεν έχει υπάρξει μια ολοκληρωμένη και συστηματική κυβερνητική στεγαστική πολιτική. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το αναβιώσουμε και ο ΟΑΕΔ να γίνει ο φορέας που θα έχει την αρμοδιότητα για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την στεγαστική προστασία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στους νέους και τα νέα ζευγάρια και όχι μόνο εκεί» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης. Όπως εξήγησε, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έχτιζε οικισμούς εργατικών κατοικιών στην χώρα, αγόραζε διαμερίσματα και τα έδινε σε δικαιούχους μέσα από ένα πρόγραμμα και έδινε δάνεια. Αυτό το 2013 έληξε, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας συγχωνεύτηκε στον ΟΑΕΔ αλλά ο ΟΑΕΔ δεν πήρε τους σκοπούς και την αρμοδιότητα του ΟΕΚ. Ο «ΟΑΕΔ έπρεπε απλώς να ολοκληρώσει τις γεγενημένες υποχρεώσεις που είχε δημιουργήσει ο ΟΕΚ. Οπότε εμείς, ό,τι είχε μείνει στην μέση, εργατικές κατοικίες σε διάφορες περιοχές είμαστε στην διαδικασία να τα ολοκληρώσουμε για να δώσουμε τα σπίτια στους δικαιούχους» προσέθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε στο κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής, θέλουμε να φέρουμε νέα εργαλεία, να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, να αξιοποιήσουμε τους πόρους που ήρθαν από τον ΟΕΚ και βρίσκονται στα αποθεματικά μας και να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε να βοηθάμε σε ένα πολύ κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα όπως αυτό που είναι το στεγαστικό, να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νέα ζευγάρια και νέους να μπορούν να πατήσουν στα πόδια τους, να ξεκινήσουν την ζωή τους, να μπορέσουν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία» είναι οι στόχοι που έθεσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

«Μόλις περάσει το νομοσχέδιο, θα αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, κοιτάμε τις ευρωπαϊκές πρακτικές να δούμε τι έχει γίνει σε άλλες χώρες, να φύγουμε εντελώς από το παλιό μοντέλο του ΟΕΚ που έχτιζε εργατικές κατοικίες σε διάφορα μέρη. Θέλουμε μοντέλα πιο έξυπνα, όπως το να πληρώνεις ενοίκιο και μετά από ένα διάστημα να αγοράζεις το σπίτι, θέλουμε ΣΔΙΤ. Δηλαδή, για παράδειγμα σε ένα οικόπεδο να έρχεται ένας εργολάβος να χτίσει 50 διαμερίσματα, να κρατήσει τα 20 και τα 30 να δοθούν σε δικαιούχους. Θέλουμε να δούμε διάφορα καινούρια εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, είναι σημαντικό να κάνουμε μια στεγαστική πολιτική που να έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε χωρίς σπατάλη των πόρων αλλά με αξιοποίησή τους με την μέγιστη αποτελεσματικότητα και θέλουμε να κάνουμε πράγματα που να έχουν διασύνδεση με την απασχόληση» συμπλήρωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Οι νέοι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ανακοινώσαμε και νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 νέους την περασμένη Πέμπτη, κάνουμε συνεχώς νέες δράσεις για να τους στηρίξουμε και μέσα στον προγραμματισμό μας είναι εντός του έτους να μπορέσουμε να βγάλουμε το πρώτο πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια» προανήγγειλε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος