“Ηρακλής” ΙΙ: Ναι από Βρυξέλλες στην παράταση του σχεδίου για μείωση των “κόκκινων” δανείων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής», του πλαισίου δηλαδή για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Όπως και στην περίπτωση του “Ηρακλή Ι”, το ελληνικό Δημόσιο θα παράσχει εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ στις υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας ομολογίες των τιτλοποιήσεων το οποίο αποτελεί και το πλέον ασφαλές μέρος της συναλλαγής.

Στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του “Ηρακλή” (Δεκέμβριος 2019-Απριλιος 2021), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών απομειώθηκαν κατά 31,35 δισ. ευρώ.

Στον «Ηρακλή Ι» συμμετείχαν οι:

  • Alpha Bank με τιτλοποιήσεις ύψους 10,8 δισ. ευρώ,
  • Eurobank με τιτλοποιήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ,
  • Εθνική Τράπεζα με τιτλοποιήσεις 6,25 δισ. ευρώ, και
  • Τράπεζα Πειραιώς με τιτλοποιήσεις ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρη στον “Ηρακλή” και στην παράτασή του, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιάνουν πλήρως τους ισολογισμούς τους και να επικεντρωθούν εξ ολοκλήρου στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών μέσω της απαλλαγής τους από το φορτίο των ΜΕΔ, τις ξανακάνει επενδύσιμες, όπως δείχνει και η θετική αποτίμηση των προοπτικών τους από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, και αποτελεί πρόκριμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μας.

«Καλωσορίζω την παράταση του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο είχε ήδη μεγάλη επιτυχία στη παροχή μίας εναρμονισμένης με την αγορά λύσης για τη μετακίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, χωρίς τη χορήγηση βοήθειας ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού», δήλωσε η Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Margrethe Vestager, σε ανακοίνωσή της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος