ertnews.gr

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Στις 19/12 η τελική απόφαση από τους Υπ. Ενέργειας (video)

Προς τελική συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βαίνουν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αποφάσισαν να «κλείσει» το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.
16/12 07:13
Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Στις 19/12 η τελική απόφαση από τους Υπ. Ενέργειας (video)

(POOL PHOTO / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Προς τελική συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βαίνουν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αποφάσισαν να «κλείσει» το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Δευτέρα, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε μία απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα πρόκειται για μία απόφαση εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις και επέμεινε πως υπάρχει καθολική κατανόηση ότι δεν μπορεί να κλείσει ο χρόνος και να παραπέμψουμε το θέμα στο μέλλον.

Όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Γεωργία Σκιτζή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του πλαφόν λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επίσης, οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο αντιποίνων για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κομισιόν παρουσίασε το νέο πακέτο κυρώσεων στις 7 Δεκεμβρίου, προτείνοντας την προσθήκη σχεδόν 200 φυσικών προσώπων και οντοτήτων στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων και τριών τραπεζών της Ρωσίας.

Επίσης, οι 27 ηγέτες ενέκριναν την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό δίκαιο του ελάχιστου φόρου 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών, μετά την άρση των εμποδίων από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Το μέτρο προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στην Ευρώπη την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σημειώνεται ότι ήταν απαραίτητη η ομοφωνία των 27 για να εγκριθεί το σχέδιο οδηγίας που προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της συμφωνίας να υπάρξει περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, η οποία εγκρίθηκε πέρυσι από σχεδόν 140 χώρες υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version