Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 11,1%, το υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια

Array

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 41 ετών, καθώς τα νοικοκυριά δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης του κόστους ζωής και των εκτοξευόμενων λογαριασμών ενέργειας.

Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) αποκαλύπτουν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο από το αναμενόμενο 11,1% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 1981.

Οι περισσότερες προβλέψεις ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε χαμηλότερο 10,7%.

Το ONS ανέφερε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 130% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 66%.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ κατηγόρησε τον αντίκτυπο της πανδημίας και τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία για την άνοδο των τιμών, καθώς προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν «σκληρές» αποφάσεις για τους φόρους και τις δαπάνες στη δήλωση του φθινοπώρου της Πέμπτης.

Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 14,5% από έτος σε έτος – η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος που σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1980. Αυτές οι αυξήσεις παρατηρήθηκαν πιο έντονα σε βασικά είδη όπως το ψωμί και τα δημητριακά (αύξηση 14,5% σε σχέση με τον τελευταίο χρόνο), ζυμαρικά (22,7%), κρέας (15,3%), γάλα με χαμηλά λιπαρά (42,1%), βούτυρο (28%) και αυγά (22,3%).

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός ήταν στο 10,1%. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πληθωρισμός ήταν μόλις 4,2%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 3% από 2,25%.

Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από το 1989 και η όγδοη φορά που η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια.

Ειδικοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα κινείται σε ύφεση μαζί με άλλες παγκόσμιες οικονομίες ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Υπουργός Οικονομμικών θα παρουσιάσει τον καθυστερημένο Φθινοπωρινό Προϋπολογισμό την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου. Παράλληλα θ δημοσιευτεί η πρόβλεψη του (Ανεξάρτητου) Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR) την χώρας.

Η αυριανή ανακοίνωση του Τζέρεμι Χαντ αναμένεται ακόμη δυσκολότερη για τους Βρετανούς, με τον Υπουργό να επιβεβαιώνει το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι όλοι θα πρέπει να φορολογηθούν περισσότερο ενώ παράλληλα θα υπάρξουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δήλωση αναβλήθηκε για να δώσει στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τα στοιχεία και να διατυπώσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τα οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος