Ν. Μαραβέγιας: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα lockdown 15-30 ημερών

Πολλοί μιλούν για ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown, αλλά τρέμουν στην ιδέα του. Τι είναι όμως πιο τρομακτικό; Μια οικονομική καταστροφή ή χιλιάδες νεκροί από τον φονικό ιό; Το δίλλημα αυτό βάζουν σε ζυγαριά καθημερινά οι επιστήμονες. Η αποκαλούμενη «ισορροπία του τρόμου» είναι που απασχολεί και τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, έθεσε το άνωθεν ερώτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, σήμερα, στην ΕΡΤ.

«Το γενικευμένο lockdown στοιχίζει στην οικονομία γύρω στο 2,5 – 3% ύφεση, δηλαδή μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και χαμένα εισοδήματα, κυρίως στους τομείς μεταφοράς και εστίασης. Εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε ο καθηγητής.

Οι αποφάσεις που παίρνονται κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι πολύ δύσκολες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Η απόφαση για ένα lockdown επανεξετάζεται διαρκώς και λαμβάνεται μόνο όταν η κατάσταση φτάνει σε τέλμα. Οι Κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν εξτρεμιστικά μέτρα, όπως το lockdown, αντιθέτως οι προσπάθειες τους επικεντρώνονται στο να πείσουν τους πολίτες να εφαρμόσουν τα πιο ήπια υγειονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με ακριβείς μετρήσεις, οι πρώτοι τομείς που θα πληγούν από μια επικείμενη τακτική lockdown είναι η εστίαση και οι μεταφορές, ό,τι δηλαδή έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα. Ενδεικτικά, κάθε χρόνο οι εισπράξεις από τον τουρισμό είναι γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος κατάφεραν να φτάσουν μόλις τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Μαραβέγια, ένα γενικευμένο lockdown ενός μήνα θα κοστίσει περίπου το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αναπληρώσει την απώλεια του εισοδήματος, εγχείρημα αρκετά δύσκολο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες.

«Ένα γενικευμένο lockdown 15 ημερών ή και ενός μήνα είμαστε πιθανώς σε θέση να το αντιμετωπίσουμε, εάν βεβαίως τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως. Πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα. Με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της τήρησης των υγειονομικών μέτρων», ολοκλήρωσε ο καθηγητής.

Η απόφαση μοιάζει με μια ζυγαριά, όπου από την μία βρίσκεται μια επικείμενη οικονομική κρίση και από την άλλη τα θύματα του ιού. Την ισορροπία ανάμεσα στα δύο προσπαθούν να φέρουν οι κυβερνήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος