Κ. Σκρέκας: Στα 39 ευρώ η επιδότηση ρεύματος – Στα 45 για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Τι ανακοίνωσε για φυσικό αέριο και επιχειρήσεις

Την αύξηση της επιδότησης ρεύματος για να αντιμετωπιστεί η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε, αποφασίστηκε να υπερδιπλασιαστεί η επιδότηση ρεύματος όλων των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στη χαμηλή τάση στα 39 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για Νοέμβριο – Δεκέμβριο ενώ η αντίστοιχη επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών θα αυξηθεί στα 45 ευρώ. Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου καταργούνται, για τους ίδιους μήνες, τα τέλη χρήσης δικτύου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως “το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο από την ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη”.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η επιδότηση θα προκύψει από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο πλεον θα διατεθούν 620 εκατ. ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος που τον Σεπτέμβριο ήταν 9 ευρώ και τον Οκτώβριο 18 ευρώ, για το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα ανέλθει σε 39 ευρώ και αφορά τις καταναλώσεις μέχρι 300 KWh το μήνα. Επίσης αυξάνεται η επιδότηση προς τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από 24 ευρώ τον Οκτώβριο σε 45 ευρώ το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται τόσο στη χαμηλή όσο και στη Μέση Τάση αναστέλλεται για την περίοδο Νοεμβρίου 2021 -Μαρτίου 2022 η καταβολή της ρυθμιζόμενης χρέωσης ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν στη συνέχεια σταδιακά από τις επιχειρήσεις εφόσον δεν χρειαστεί να παραταθεί το μέτρο.

Υπολογίζεται ότι το ποσό που αντιστοιχεί στην υπό αναστολή χρέωση ΥΚΩ είναι 63 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ακόμη ότι για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο θα ισχύσει όπως είναι γνωστό η επιδότηση ανάλογη με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης όπως και η έκπτωση 15% από την ΔΕΠΑ ενώ θα υπάρξει και αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τα τέλη θα καταβληθούν σταδιακά αργότερα και όταν αποκλιμακωθεί η κρίση, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «μαίνεται και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί».

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μητρούλια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος