Κλυδωνισμός στην ενεργειακή αγορά και στα χρηματιστήρια μετά τις κινήσεις Πούτιν

Η αναγνώριση των αποκαλούμενων Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας προκαλούν τριγμούς στις διεθνείς αγορές. Ο κίνδυνος διατάραξης της ενεργειακής τροφοδοσίας και ο φόβος μιας σύρραξης οδήγησαν σε πτώση τους δείκτες των χρηματιστηρίων διεθνώς κι εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου σε υψηλό επταετίας με το μπρεντ να φτάνει τα 97,75 δολάρια το βαρέλι.

Πέραν των χρηματιστηριακών διακυμάνσεων, οι αγορές σημείωσαν ανάκαμψη στη διάρκεια της ημέρας. Tο ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας σε συνδυασμό με τις κυρώσεις θα μπορούσε να έχει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία πλήττοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.

Το πάγωμα της πιστοποίησης του ρωσικού αγωγού NORD STREAM 2 από τη Γερμανία αναδεικνύεται σε παράγοντα κλειδί των εξελίξεων. Με επιστολή του στο ενεργειακό συνέδριο στη Ντόχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Όμως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μεντβέντεφ απειλεί τους Ευρωπαίους ότι θα πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα.

«Καλωσήρθατε στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν προσεχώς 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικό αέριο»! ανάρτησε στο twitter ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Πέραν του φραστικού πολέμου, οικονομικοί αναλυτές αναμένουν πράγματι μια σημαντική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που θα μεταφραστεί σε αύξηση τους κόστους παραγωγής των εταιρειών και σε συνδυασμό με τις τρέχουσες ελλείψεις σε πρώτες ύλες θα επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Πολλοί εκτιμούν ωστόσο ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρότερες για τη ρωσική οικονομία.

Η ενεργειακή επάρκεια στο ΚΥΣΕΑ

Σε απόλυτη ετοιμότητα η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ρωσο-ουκρανική κρίση, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τις ενέργειες της Μόσχας, σημειώνοντας ότι αντιβαίνουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα συντονίζεται απόλυτα με τους εταίρους της.

Η ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο έχει διασφαλιστεί, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο, που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιοι φορείς περιλαμβάνει:

• Αύξηση φορτίων υγροποιημένου αερίου, LNG, μέσω πλοίων
• Αύξηση ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω TAP, από το Αζερμπαϊτζάν
• Δυνατότητα αλλαγής λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο με πετρέλαιο – μικρή αύξηση του μεριδίου λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα

Η ενεργειακή κρίση βρέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία υπό τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev, με τον οποίο συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Σε ετοιμότητα για τους Έλληνες της Ουκρανίας

Από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας έθεσε θέμα προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία και καλεί όσους θέλουν να αναχωρήσουν να έρχονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές.

Τις εξελίξεις σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και η υπονόμευση της Συμφωνίας του Μινσκ αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης στη περιοχή, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις αποτελούν συνέπεια της τραγικής κατάστασης, που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τονίζει το ΚΚΕ.

H ΝΔ εξακολουθεί να μην απαιτεί κυρώσεις για τον Ερντογάν και την Τουρκία η οποία απειλεί ευθέως την Ελλάδα και την Κύπρο, που σε αντίθεση με την Ουκρανία είναι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει η Ελληνική Λύση.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος