Κ. Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους

«Αν και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες, είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες φτάνοντας το 5,1% τον Ιανουάριο, από 5% τον Δεκέμβριο και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες συμπαρασύρουν τις τιμές σε πολλούς τομείς, είναι ο κύριος λόγος αύξησης του πληθωρισμού, είπε η Κ. Λαγκάρντ.

Παρόλαυτά οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας παρέμειναν ευνοϊκές και τα επιτόκια τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πρόσθεσε.

«Σε σύγκριση με τις προσδοκίες μας τον Δεκέμβριο, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το Μάρτιο οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα παρέχουν μεγαλύτερη ενημέρωση λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

«Κατά την εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι συνθήκες ζήτησης στη ζώνη του ευρώ δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης που παρατηρούνται σε άλλες μεγάλες οικονομίες», ανέφερε η Λαγκάρντ. Όπως είπε, αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να επιστρέψει στο στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% ως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια.

Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε επίσης, ότι λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας, η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσει την ευελιξία στη νομισματική πολιτική.

Τέλος, η Κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη «συγκρατημένη δυναμική» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη (0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021), λέγοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, καθώς τα μέτρα έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες στις υπηρεσίες καταναλωτών (ταξίδια, τουρισμός, φιλοξενία, ψυχαγωγία). Το τρέχον κύμα της πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος πανδημικού κύματος φαίνεται να είναι λιγότερο επιζήμιος για την οικονομική δραστηριότητα, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε η Κ. Λαγκάρντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος