Η Ρωσία ετοιμάζει κατασχέσεις ξένων εταιρειών που σκοπεύουν να φύγουν

Η Ρωσία προετοιμάζει έναν νέο νόμο που θα της επιτρέψει να πάρει τον έλεγχο τοπικών δυτικών εταιρειών που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ σε λίγες εβδομάδες, θα δώσει στη Ρωσία ευρείες εξουσίες να παρέμβει όπου υπάρχει απειλή για τις τοπικές θέσεις εργασίας ή τη βιομηχανία, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις δυτικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά, εκτός εάν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μια σημαντικό οικονομικό κόστος  αναφέρει Reuters. Ρωσία,

Η προετοιμασία της πράξης για τη δήμευση περιουσίας ξένων επενδυτών, όπως προστίθεται, ακολούθησε την φυγή δυτικών εταιρειών, όπως Starbucks, McDonald’s, AB InBev Brewery και πολλών άλλων, και σε μια κατάσταση όπου η ρωσική οικονομία, υπό δυτικές κυρώσεις, αντιμετωπίζει ύφεση και διψήφιο πληθωρισμό, αναφέρει το Tanjug.

Η ιταλική Unicredit Bank, η Raiffeisen Bank της Αυστρίας, η κορυφαία μάρκα επίπλων στον κόσμο, η IKEA, η αλυσίδα γρήγορου φαγητού Burger King και εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Η ΙΚΕΑ, η οποία ανέστειλε προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, και η Raiffeisen Bank δηλώνει ότι αξιολογεί όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας προσεκτικά καθοδηγούμενης αποχώρησης από τη Ρωσία. Η Unicredit αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Burger King δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τις αρχές στη Μόσχα να διορίσουν διευθυντές σε εταιρείες που ανήκουν σε ξένους από «εχθρικές» χώρες, οι οποίες σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία επειδή η σύγκρουση με την Ουκρανία ωθεί τη ρωσική οικονομία σε αντίστροφη πορεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επίσης την Τετάρτη μια πρόταση να αντιμετωπίζεται η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ως έγκλημα, που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του μπλοκ να κατάσχουν την περιουσία εταιρειών και ατόμων που παρακάμπτουν τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Μόσχας.

Πηγή: Politika.rs 

Επιμέλεια – μετάφραση Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος