Η Ισπανία πιέζει τις Βρυξέλλες να διευκολύνουν τις εισαγωγές σιτηρών από την Αργεντινή και τις ΗΠΑ

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πληθαίνουν οι πιέσεις της Ισπανίας προς την Ε.Ε. για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στην εισαγωγή δημητριακών. Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας αναφέρεται στην εισαγωγή δημητριακών από την Αργεντινή ή τις ΗΠΑ – κυρίως καλαμποκιού- το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζωοτροφών.

Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση του κόστους εισαγωγών η οποία θα προκαλούσε τελικά νέα αύξηση των τιμών των τροφίμων και θα ωθούσε τον πληθωρισμό σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από το περίπου 7% που βρίσκεται σήμερα.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνας, επιμένει στη χαλάρωση των κοινοτικών απαιτήσεων όσον αφορά την εισαγωγή δημητριακών, έστω και προσωρινά, και έτσι να αντισταθμιστεί η απώλεια της ουκρανικής σοδειάς. Συγκεκριμένα, απαιτεί «τα μέτρα να γίνουν πιο ευέλικτα ώστε να αυξηθεί η παραγωγή [δημητριακών]» στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι υποχρεωτικές εκτάσεις αγρανάπαυσης θα μειωθούν και ότι θα επιτρέπεται η προσωρινή φύτευσή τους όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ισπανική κυβέρνηση ζητά επίσης να χαλαρώσουν οι υγειονομικές απαιτήσεις για τις εισαγωγές στην Ευρώπη. Δηλαδή να μπορεί να αγοραστεί καλαμπόκι – κάτι που μέχρι τώρα δεν γίνεται γιατί χρησιμοποιούν φυτοϋγειονομικά προϊόντα και διαγονιδιακά που δεν επιτρέπονται στη Γηραιά Ήπειρο. Αυτό, στην πράξη, θα διευκόλυνε την αγορά δημητριακών από την Αργεντινή, για τα οποία υπάρχουν περιορισμοί (λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ορισμένα υπολείμματα φυτοϋγειονομικών προϊόντων). Και επίσης η εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βραζιλία, μετά από έλεγχο της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξαιρετική κατάσταση που απαιτεί έκτακτα μέτρα», είπε ο υπουργός.

Η Ισπανία εισάγει καλαμπόκι από την Ουκρανία η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της μετά την Βραζιλία , το οποίο χρησιμοποιείται για τις ζωοτροφές. Συγκεκριμένα, το 2021 οι εισαγωγές από την Ουκρανία ανήλθαν σε 1 δις ευρώ, κυρίως δημητριακά (545 εκατ. ευρώ), ιδιαίτερα καλαμπόκι: 510 εκατ. και ηλιέλαιο 423 εκατ. ευρώ.

«Το καλαμπόκι είναι το πλέον εισαγόμενο δημητριακό στην Ισπανία. Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 16% των διεθνών εξαγωγών καλαμποκιού και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο», επιβεβαιώνει το υπουργείο Γεωργίας.

Η κρίση στην Ουκρανία άρχισε ήδη να φαίνεται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ισπανία όπου πολλές και για να μην εμφανίσουν ελλείψεις στα στοκ τους αποφάσισαν να πωλούν στους καταναλωτές συγκεκριμένες ποσότητες ηλιελαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος