Γερμανία: Σε «ταραγμένα νερά» η οικονομία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πολύπλευρες σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Ειδικά για τη Γερμανία, τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας μειώνουν αισθητά τις προβλέψεις τους για την πορεία τη γερμανικής οικονομίας, η οποία προβλέπουν θα κινηθεί σε «ταραγμένα νερά».

Στην εαρινή έκθεση, τα πέντε Ινστιτούτα προβλέπουν για το τρέχον έτος αναμένουν ανάπτυξη μόνο 2,7% αντί 4,8% προ προέβλεπαν το φθινόπωρο. Το επόμενο έτος, αναμένουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 3,1%. Εκτός από τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθοριστική για την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων είναι η δυσμενής πορεία της πανδημίας το περασμένο χειμερινό εξάμηνο, εξηγούν τα οικονομικά ερευνητικά ινστιτούτα. Αναμένουν ότι ο πληθωρισμός που είχε ανοδικές τάσεις ήδη πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας θα κυμανθεί σε ετήσια βάση φέτος στο 6,1%.

Σε περίπτωση άμεσης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η γερμανική οικονομία θα βυθιζόταν σε μια «απότομη ύφεση», προβλέπουν τα ινστιτούτα. Υπολογίζουν ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα επιφέρει μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 6,5%.

Η Γερμανία καλύπτει σήμερα το 53,7% των αναγκών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 38,7%, υπάρχουν ωστόσο αρκετές χώρες με πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας: Βουλγαρία 99,5%, Εσθονία 100%, Φινλανδία 100%, Σλοβακία 86,1%, Πολωνία 81,3%, Αυστρία 80,2%, Ουγγαρία 78%, Σλοβενία 79%, Λιθουανία 68,9%, Τσεχία 53%.

Ειδικά για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, τα οικονομικά ινστιτούτα προτείνουν βοήθεια στα ιδιωτικά νοικοκυριά «μόνο με πολύ στοχευμένο τρόπο», διότι «εάν μια τέτοια βοήθεια δοθεί γενικά, θα αυξήσει επίσης τον πληθωρισμό και θα τορπιλίσει τη σημαντική καθοδική επίδραση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας», προειδοποιούν. Αυτό με τη σειρά του επιδεινώνει τα προβλήματα των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και αυξάνει το συνολικό οικονομικό κόστος.

Οι προγνώσεις πέντε κορυφαίων γερμανικών ινστιτούτων

Γερμανία: Σε «ταραγμένα νερά» η οικονομία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Οι προγνώσεις των πέντε γερμανικών ινστιτούτων εδράζονται στο βασικό σενάριο, δηλαδή την εκτίμηση ότι ο πόλεμος και οι εχθροπραξίες δεν θα επεκταθούν πέραν της Ουκρανίας, αλλά θα συνεχιστεί η διένεξη, στρατιωτική και πολιτική όπως και οι κυρώσεις. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή θα παραμείνουν παράγοντας μεγάλης αστάθειας για την παγκόσμια οικονομία. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες θα κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Με το βασικό σενάριο ότι δεν θα διακοπούν οι προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ, εκτιμάται ότι οι τιμές στις διεθνείς αγορές ξεπέρασαν την οροφή και θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες.

Συντάκτες της εαρινής έκθεσης για την πορεία της οικονομίας είναι τα πέντε κορυφαία ινστιτούτα της Γερμανίας: Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz στο Έσσεν «RWI», το Ινστιτούτο Leibniz στο Halle «IWH», το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών «DIW», το Ινστιτούτο «Ifo» του Μονάχου και το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία «IfW».

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος