Ο κορονοϊός «χτύπησε» την οικονομία – Ρεκόρ συρρίκνωσης κατά 12,1% στην Ευρωζώνη

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Οικονομία επιβεβαιώνονται, με τις ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά το δεύτερο τρίμηνο.

Ρεκόρ-συρρίκνωσης κατά 12,1% εμφανίζει η οικονομία της Ευρωζώνης.

Τις χειρότερες επιδόσεις έχει η Ισπανία με το ΑΕΠ να κάνει βουτιά 18,5%, εξανεμίζοντας την ανάκαμψη των τελευταίων έξι ετών. Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Οι συνέπειες της υγειονομικής έκτακτης κατάστασης οδήγησαν σε αυτά τα στοιχεία που λάβαμε σήμερα για την άνευ προηγουμένου πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο φέτος», δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Τη μεγαλύτερη πτώση μεταπολεμικά εμφανίζει και η γαλλική οικονομία, που παρουσίασε ύφεση 13,8%, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών, οι επενδύσεις και το εμπόριο κατέρρευσαν την περίοδο της καραντίνας.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε ο τουρισμός. Στο Παρίσι, δεκάδες ξεναγοί, φορώντας μάσκες που παραπέμπουν στο Φάντασμα της Όπερας, διαμαρτύρονται για την έλλειψη μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση προς τον κλάδο τους.

Ύφεση 12,4% παρουσίασε και η οικονομία της Ιταλίας, ενώ ιστορικά χαμηλά καταγράφηκαν στην Πορτογαλία, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 14,1%, στο Βέλγιο 12,2% και στην Αυστρία 10,7%. Βουτιά 10,1% κατέγραψε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, «υποθέτουμε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία δεν θα συρρικνωθεί πάνω από 6% όλο το έτος».

Στον αντίποδα, οι διαδικτυακές πωλήσεις, που ευνοήθηκαν την περίοδο της καραντίνας, εκτόξευσαν στα ύψη τα κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών Amazon, Facebook, Apple και Google.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος