Eurostat: Στο 5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη – Στο 4,4% στην Ελλάδα

Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, λόγω της «κούρσας» των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να «σκαρφαλώσει» στο 5% τον Δεκέμβριο, κάνοντας ένα ακόμη ρεκόρ.

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό 4,4% τον περασμένο μήνα, από 4% που ήταν τον Νοέμβριο και -2,4 τον Δεκέμβριο του 2020.
Ειδικότερα, στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5% τον περασμένο μήνα, από 4,9% τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 4,8%. Τον Δεκέμβριο του 2020 ο πληθωρισμός είχε κινηθεί σε αρνητικό πεδίο (-0,3%).
Η Eurostat αναμένει η ενέργεια να έχει και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (26% σε σύγκριση με 27,5% το Νοέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,2% σε σύγκριση με 2,2% τον Νοέμβριο), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (2,9% σε σύγκριση με 2,4% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες (2,4% σε σύγκριση με 2,7% τον Νοέμβριο).
Ο δομικός πληθωρισμός (δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα), εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.
Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει την απότομη αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, λόγω κυρίως της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, εκτιμά ότι θα υποχωρήσει εντός του επόμενου έτους.
Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στα μέσα Δεκεμβρίου η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις προβολές των αναλυτών της τράπεζας, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδο κάτω από τον στόχο του 2% στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος