Eurogroup: Παρά τις προκλήσεις η ανάκαμψη επικρατεί

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup, εκτιμούν ότι η ευρωζώνη έχει καλή δυναμική ανάκαμψης, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό το επιτυχημένο πρόγραμμα διάθεσης των εμβολίων, καθώς και τη σημαντική, έγκαιρη και αποτελεσματική πολιτική απόκριση των κρατών μελών της ΕΕ.
Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γ. Συριόπουλος
Τα συμπεράσματα της υπουργικής συνάντησης ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχιου, σημειώνοντας ότι είναι ήδη εμφανής η ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, καθώς η χρηματοδότηση για την ανάκαμψη έχει αρχίσει να ρέει και τα στοιχεία ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν πως η Ευρωζώνη έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ωστόσο, ο κ. Ντόναχιου επισήμανε πως η πανδημία “ήταν και παραμένει μια πρόκληση για τα συστήματα υγείας, ιδιαίτερα καθώς βλέπουμε τις λοιμώξεις να αυξάνονται και πάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν και αυτή τη φορά είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτήν”.
Αισιοδοξία για εξάλειψη των παραγόντων που προκαλούν αυξήσεις τιμών
Ως προς την αύξηση των τιμών οι υπουργοί της Ευρωομάδας εκτιμούν ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες, που είναι περισσότερο επίμονοι από ό,τι αναμενόταν, αλλά αναμένεται να εξαφανιστούν το 2022.
Η Ευρωομάδα αναγνωρίζει πως οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν δοκιμασία ανθεκτικότητας και παράλληλα επισημαίνει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης έχουν δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση έργων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Προχωρά η μελέτη σεναρίων για το ψηφιακό ευρώ
Ως προς το ψηφιακό ευρώ, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για το οποίο έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση εστιάζοντας στους στόχους πολιτικής και τις χρήσεις του ψηφιακού ευρώ στο πλαίσιο του γρήγορου ρυθμού ψηφιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία.
Η Ευρωομάδα διαπιστώνει ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και στρατηγικές εκτιμήσεις που δικαιολογούν τη συνέχιση της έρευνας για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Ο Πασκάλ Ντόναχιου υπογράμμισε ότι: “το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει επίσης να στοχεύει στην προώθηση ενός αποτελεσματικού και καινοτόμου συστήματος πληρωμών παρέχοντας τη ραχοκοκαλιά και την υποδομή για πανευρωπαϊκές λύσεις πληρωμών”.
Αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης
Σε αυτό το σημείο, προχωρήσαμε στο Eurogroup σε μια περιεκτική μορφή και ξεκινήσαμε με το σημαντικό θέμα της αναθεώρησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης που ξεκίνησε πρόσφατα η Επιτροπή. Συζητήσαμε πώς θα συμμετάσχει
Το Eurogroup ξεκίνησε ήδη τη συζήτηση με την Επιτροπή για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης τους επόμενους μήνες και εξετάζει τρόπους για τον συντονισμό των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη, μετά τη λήξη της περιόδου ανοχής των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας ανάφερε χαρακτηριστικά: “τονίζουμε τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η δημοσιονομική πολιτική στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων”.
Και συμπλήρωσε: “συνολικά, οι προσπάθειές μας θα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ της ενθάρρυνσης των φιλικών προς την ανάπτυξη επενδύσεων και της διασφάλισης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας”.
Πρόοδος και στην Τραπεζική Ένωση
Ο κ. Ντόναχιου ανέφερε ότι σημειώνεται καλή πρόοδος στην πορεία προς τη μείωση του κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, η Ευρωομάδα θα επανέλθει στο ζήτημα της Τραπεζική Ένωσης τον Δεκέμβριο, καθώς, όπως επισημαίνουν και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ο αντίκτυπος της πανδημίας εξακολουθεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Το Eurogroup αναγνώρισε ότι σημαντικό βήμα προς την Τραπεζική Ένωση θα είναι, μετά την επικύρωση της συνθήκης του ΕΜΣ και της τροποποιητικής συμφωνίας στη Διακυβερνητική Συμφωνία, από τα κράτη μέλη, η θέση σε ισχύ του backstop στις αρχές του 2022. Κάτι που θα δώσει ώθηση για περαιτέρω πρόοδο στην Τραπεζική Ένωση.
Τι είναι το Backstop στην Τραπεζική Ένωση;
Το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) είναι ένα ταμείο που ιδρύθηκε από την ΕΕ για την εξυγίανση τραπεζών που πτωχεύουν στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης. Χρηματοδοτείται από εισφορές του τραπεζικού τομέα και όχι από χρήματα των φορολογουμένων. Σε περίπτωση που εξαντληθεί το SRF, ο ESM μπορεί να λειτουργήσει ως backstop και να δανείσει τα απαραίτητα κεφάλαια στο SRF για να χρηματοδοτήσει μια λύση. Για το σκοπό αυτό, ο ESM θα παράσχει μια ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή.
Εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ, που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ προσχωρήσουν στην Τραπεζική Ένωση, ο ESM και τα κράτη μέλη εκτός της Ευρωζώνης θα παρέχουν από κοινού το κοινό backstop στο SRF, μέσω παράλληλων πιστωτικών γραμμών.
Μετά την οικονομική κρίση, το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των ενεργειών εξυγίανσης από τον Εναίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM), όπου αυτό είναι απαραίτητο και με αυστηρά κριτήρια. Ο τραπεζικός τομέας χρηματοδοτεί το SRF μέσω ετήσιων εισφορών, διασφαλίζοντας ότι το κόστος των πτωχεύσεων θα βαρύνει τους μετόχους και τους πιστωτές των τραπεζών και όχι τον φορολογούμενο. Το SRF κατέχει τώρα περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ και αναπτύσσεται σε μια περίοδο οκτώ ετών – που λήγει το 2024 – για να φτάσει τουλάχιστον το 1% των καλυμμένων καταθέσεων των ιδρυμάτων που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Τραπεζική Ένωση.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος