Ο θεσμός του Μέντορα στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Array

Πώς να αποκτήσετε νέες γνώσεις και ποιοτικούς μέντορες να μοιραστούν τη γνώση, την εμπειρία και τον χρόνο τους;

Ποιος είναι ο σκοπός της καθοδήγησης; Η μορφή του μέντορα ήταν παρούσα από την αρχαιότητα και την εποχή των μεγάλων στοχαστών Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Στις μέρες μας, οι άνθρωποι συχνά μιλούν για τη σημασία της καθοδήγησης στο πλαίσιο της εξέλιξης της σταδιοδρομίας, αλλά και της προσωπικής εξέλιξης, και το μάντρα «βρες μέντορα» έχει γίνει η βασική συμβουλή επιτυχημένων επιχειρηματιών σε όλο τον κόσμο.

Η ύπαρξη ενός μέντορα στην επιχειρηματική ζωή είναι ζωτικής σημασίας για αυτό το επόμενο βήμα, δηλαδή την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξή μας, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία ή ένα άτομο που θέλει να προχωρήσει. Ο μέντορας είναι ένα άτομο που σας βοηθά να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, να πάρετε καλύτερες αποφάσεις και να αποκτήσετε νέες προοπτικές για τη ζωή και την καριέρα. Αντί για μια μέθοδο δοκιμής και λάθους, ένας μέντορας είναι κάποιος στον οποίο μπορείτε να αναζητήσετε καθοδήγηση και να αποτελέσει πρότυπο προς μίμηση. Η καθοδήγηση μπορεί επίσης να φαίνεται τρομακτική, σαν να έχετε αποτύχει σε κάτι μόνοι σας, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου.

Για να συνειδητοποιήσετε την πραγματική αξία ενός μέντορα, πρέπει να γνωρίζετε τι δεν είναι ένας μέντορας. Αν και ένας μέντορας μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητη υποστήριξη σε διάφορες περίπλοκες και αγχωτικές καταστάσεις, δεν είναι ο θεραπευτής σας. Ομοίως, ένας μέντορας δεν είναι το ίδιο με έναν προπονητή. Οι εκπαιδευτές πληρώνονται και παρέχουν μαθήματα για συγκεκριμένα θέματα σε συμφωνημένο χρόνο.

Και εδώ είναι το πιο σημαντικό πράγμα, η καθοδήγηση δεν είναι μια μαγική θεραπεία, και ένας μέντορας δεν είναι ο μεγάλος παντογνώστης Oz. Αν και η καθοδήγηση έχει πολλά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ολόκληρο τον οργανισμό, δεν θα διορθώσει τα πάντα από μόνη της, το πιο σημαντικό εξαρτάται από εμάς. Αν νομίζετε ότι η καθοδήγηση είναι μόνο για όσους βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, κάνετε λάθος.

Μερικά από τα πιο διάσημα παραδείγματα από τον κόσμο του θεάματος, της πληροφορικής, ακόμη και της μόδας αποδεικνύουν ότι όλοι επωφελούνται από τη σωστή καθοδήγηση. Είναι γνωστό ότι ο Steve Jobs ήταν ο μέντορας του Mark Zuckerberg και ακόμη και ο Bill Gates παραδέχτηκε ότι μερικές φορές ζητάει τη βοήθεια του Warren Buffet σε διάφορα θέματα, ακριβώς επειδή τον θεωρεί άνθρωπο με μοναδική εμπειρία και κοσμοθεωρία. Αλλά για την καθοδήγηση, δεν χρειάζεται να χειριζόμαστε δισεκατομμύρια στη Wall Street ή να είμαστε επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πληροφορικής, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ανοιχτοί στη νέα γνώση και να την αναζητούμε στα σωστά μέρη.

Ένα από αυτά είναι σίγουρα το Uplift Academy, το οποίο ξεκίνησε η Mastercard πέρυσι και υλοποιείται από την Algebra. Η Ακαδημία Uplift απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματίες που, δημιουργώντας πρόσθετη αξία στον τομέα του τουρισμού, της φιλοξενίας και συναφών δραστηριοτήτων και αυξάνοντας την τουριστική προσφορά, επιτυγχάνουν θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη της Δημοκρατίας της Κροατίας . Αυτή η ακαδημία προσφέρει όλες τις γνώσεις που απαιτούνται για επιτυχημένη διαχείριση επιχειρήσεων: οικονομικά, επιχειρηματική ανάπτυξη, μάρκετινγκ, διαχείριση εργαζομένων, ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλα αυτά πρέπει να είναι σε ισορροπία για την όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη πλοήγηση στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πρόγραμμα καθοδήγησης και σε πραγματικά έργα όπου οι συμμετέχοντες, με επαγγελματική καθοδήγηση, εφαρμόζουν τις γνώσεις που αποκτήθηκαν μέσω κοινής εργασίας, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και δημιουργούν ένα πλαίσιο για μελλοντικές επιχειρηματικές συνεργασίες.

Οι ομάδες Uplift εργάστηκαν σε έργα υπό την καθοδήγηση μεντόρων και στη συνέχεια τα παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή. Η επιτυχία στην επιχειρηματικότητα απαιτεί θέληση, αφοσιωμένη δουλειά, αυτοπεποίθηση και μια καλή ιδέα, και οι μέντορες είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να τα συνδυάσετε όλα αυτά σε έναν νικηφόρο συνδυασμό.

Πηγή: https://www.vecernji.hr/biznis/zanimljivo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος