Ένθετο Οικονομία: Μικρή μείωση επιτοκίου των στεγαστικών δανείων φέρνει το πλαφόν στα επιτόκια

Αναπροσαρμογές στις αποδόσεις ειδικά των προθεσμιακών καταθέσεων εξετάζουν οι διοικήσεις των τραπεζών. Μικρή μείωση στις δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων θα δουν οι οφειλέτες μετά την ενεργοποίηση του πλαφόν στα επιτόκια.

Οι καταθέτες από την άλλη θα χρειαστεί να περιμένουν μερικές εβδομάδες ακόμη για να ανοίξει ο νέος κύκλος αύξησης των αποδόσεων. Μια ή δύο νέες αυξήσεις στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το φθινόπωρο, προεξοφλούν οι αγορές.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ – ΔΑΝΕΙΩΝ

Μέσο επιτόκιο δανείωνΜέσο επιτόκιο καταθέσεωνΔιαφορά
Ιουν-223,48%0,03%3,45%
Δεκ-225,01%0,09%4,92%
Μαρ-235,69%0,26%5,43%

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

  • Αυξήσεις κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις
  • Μεγαλύτερες αποδόσεις στα μεγάλα ποσά
  • Περισσότεροι τόκοι για δεσμεύσεις 12 μηνών

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Υπεβλήθη από τη χώρα μας στην Κομισιόν το νέο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την τρίτη δόση. Με το νέο αίτημα θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 1,72 δισ. ευρώ, που αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, που έχει καταθέσει αίτημα για την καταβολή της τρίτης δόσης.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

  • υπεβλήθη το αίτημα καταβολής της 3ης δόσης
  • αφορά επιδοτήσεις 1,72 δισ. €

REPowerEU

  • έως τέλος Αυγούστου
  • οριστικό αίτημα προς Κομισιόν
  • δάνεια : 5 δισ. €
  • επιδοτήσεις : 760 εκατ. €
  • αφορά : έργα-επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση

Αποκαλυπτικά για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που προέκυψαν από την ετήσια έρευνα Εισοδήματος  και  Συνθηκών  Διαβίωσης  των  Νοικοκυριών  για το 2022. Το πόσο ικανοποιημένοι έδειξαν οι πολίτες για τον τρόπο που διαβιούν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό σαφώς από την οικονομική τους κατάσταση.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

  • 1,1% ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ
  • 5,2% ΠΛΗΡΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ
  • 56,8% ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • 5,7% ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ
  • 1,9% ΠΛΗΡΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

ΦΤΩΧΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

  • 70,2% ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΩΣ ΛΙΓΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

ΜΗ ΦΤΩΧΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

  • 25,9% ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΩΣ ΛΙΓΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

Στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ειδικότερα η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Αύγουστο ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 340 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ο ήπιος χειμώνας και κατά συνέπεια η χαμηλή ζήτηση, η υψηλή πληρότητα στις δεξαμενές της Ευρώπη από LNG που ήρθε για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών στις αγορές ενέργειας.

Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στην Κομισιόν να προβλέπει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για την αποθήκευση αερίου σε ποσοστό 90% έως την 1η Νοεμβρίου 2023. Πρόσφατα, μάλιστα, η Ε.Ε. αποφάσισε να παρατείνει τον εθελοντικό στόχο της μείωσης του αερίου κατά 15% για ένα ακόμη έτος, έως τις 31 Μαρτίου 2024.

ΤΙΜΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

17 ΜΑΙΟΥ 2023:         31,8 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

26 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2022:   340 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

Σε κυνήγι προσφορών στα σούπερ μάρκετ επιδίδονται τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότεροι καταναλωτές, προκειμένου να ελαφρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, που πλήττεται από την ακρίβεια. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών επισκέπτεται μέχρι και τρία διαφορετικά καταστήματα για να βρει χαμηλότερες τιμές, ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 400 ευρώ ετησίως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος