Ένθετο Οικονομία: Ανοδικές πιέσεις στα καύσιμα κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης

Την πιο δυναμική έναρξη έτους όλων των εποχών βιώνουν οι αγορές χρέους της Ευρώπης. Οι εκδόσεις ομολόγων σε Ε.Ε. και Βρετανία έχουν ανέλθει στα 244 δισ. ευρώ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ποσό αυτό καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε καταγραφεί και πάλι μήνα Ιανουάριο, πριν από τρία χρόνια, με τις εκδόσεις χρέους να φτάνουν τότε τα 239 δισ. ευρώ.

Αναλυτές σημειώνουν ότι δημόσιο και επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές τον Ιανουάριο αλλά και για να αποφύγουν να πληρώσουν δυσβάσταχτα επιτόκια καθώς η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες θα προβεί και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Μία δυνατή πρόγευση για το ρεκόρ του μήνα είχε δώσει η εβδομάδα έως τις 13 Ιανουαρίου με τις εκδόσεις ομολόγων να σπάνε το φράγμα των 100 δισ. ευρώ σε μόλις 5 συνεδριάσεις καθώς κυβερνήσεις, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις έσπευσαν στις αγορές να δανειστούν.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΕ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 

Ιανουάριος 2023: 244 δις ευρώ 

Ιανουάριος 2020: 239 δις ευρώ

Η εκτίναξη εκ νέου του Μπρεντ κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι και το μίνι ράλι που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 10 ημέρες και καταγράφει αθροιστικά κέρδη περίπου 15% πιέζει προς τα πάνω και τα καύσιμα στην αντλία.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ        

Αμόλυβδη                                                                            

  • 24 Ιανουαρίου:  1,903 
  •  24 Δεκεμβρίου:  1,828 
  •  Μηνιαία μεταβολή: +4%         

———-

Diesel Κίνησης  

  • 24 Ιανουαρίου:  1,810  
  • 24 Δεκεμβρίου: 1,791
  •  Μηνιαία μεταβολή: +1%   

————–

Diesel Θέρμανσης                         

  •  24 Ιανουαρίου:  1,293
  • 24 Δεκεμβρίου: 1,126
  •  Μηνιαία μεταβολή: +14%        

Την ίδια ώρα έχουμε εξελίξεις και στο μέτωπο των ερευνών για υδρογονάνθρακες που πραγματοποιούνται Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που διενεργεί η Exxon Mobil στα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως έκαναν γνωστό κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο εκδήλωσης για τη νέα εταιρική ταυτότητα της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ορυκτών Πόρων που έλαβε χώρα χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές -που άφησαν ανοιχτό το θέμα της διενέργειας τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών- εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές του 2025.

Σήμερα παρουσιάζονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης τα νεότερα στοιχεία σχετικά με το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ (Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) στα σούπερ μάρκετ. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και τις παρεμβάσεις που αφορούν στην αναγραφή των τιμών στα χύμα προϊόντα προκειμένου να μπει φρένο σε παραπλανητικές τακτικές των σούπερ μάρκετ σε βάρος των καταναλωτών.

Από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης έχουν γίνει 4.000 έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας με πρόστιμα άνω των 3 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο πρόστιμο άνω τον 600.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε σούπερ μάρκετ και εισπράχθηκε στο ακέραιο.

Εν τω μεταξύ το φράγμα των 1000 μονάδων έσπασε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι λόγοι, που οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι πολλοί και αφορούν τόσο στην ίδια την εικόνα της ελληνικής οικονομίας όσο και στο διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Τέλος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να έχει πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια με σχετικά ευνοϊκούς όρους, βελτιώνει μακροπρόθεσμα τη δανειακή δεινότητα των τραπεζών και των δανειοληπτών, ενισχύει τις επενδύσεις και τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και συνεισφέρει στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική συνοχή υποστηρίζει ο κ. Βασίλης Σόγιακας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος