Ενέργεια – Καθηγητής Φαραντούρης: Το παράδειγμα Πορτογαλίας – Ισπανίας και η Ελλάδα (video)

Τα νέα μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξειδίκευσαν το πρωί της Παρασκευής (6/5) οι αρμόδιοι υπουργοί.

Στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος για το ενεργειακό πακέτο έως το τέλος του 2022. Το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά, ενώ τον Ιούνιο θα επιστραφεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο 2022.

Στα νέα μέτρα για τη ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος αναφέρθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο κ. Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής Δικαίου Ενέργειας.

Όπως είπε τα μέτρα αυτά θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε 3 φάσεις: «Η πρώτη φάση είναι από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε αυτή η αναδρομική ενίσχυση με τους περιορισμούς τους εισοδηματικούς, της πρώτης κατοικίας κλπ. Για Μάιο – Ιούνιο συνεχίζεται αυτή η επιδοματική πολιτική των προηγούμενων μηνών. Κατά τη γνώμη μου το πιο καινοτόμο και πρέπει να το δούμε αλλά πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και τελικά τι αποτύπωμα θα έχει στην τσέπη μας είναι ο μηχανισμός από 1ης Ιουλίου». Όπως τονίζει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποτίθεται ότι θα μπει κάποιο πλαφόν το οποίο θα επηρεάσει και τις τιμές της λιανικής.

Όπως εξηγεί ο κ. Φαραντούρης η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προσδιορίζεται από κάποιους παράγοντες, βγαίνει μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον τελευταίο καιρό είναι αυξημένη και αυτό οφείλεται σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας – Ισπανίας και η περίπτωση της Ελλάδας

«Να θυμίσω ότι στις 25 Μαρτίου 2021, στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής, Πορτογαλία και Ισπανία είχαν απαιτήσει και κερδίσει να πάρουν μια εξαίρεση από τον τρόπο λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς και του προσδιορισμού της αυξημένης τιμής» λέει ο κ. Φαραντούρης και συνεχίζει: «Αποσύνδεσαν την τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου. Κάτι αντίστοιχο προσπαθεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Αν αυτό επιτύχει από τον Ιούλιο, αντιλαμβάνεστε ότι θα αντανακλά και στην τιμή της λιανικής, και δεν θα έχουμε αυτές τις ιλιγγιώδεις αναπροσαρμογές που οφείλονται στις αυξήσεις του φυσικού αερίου με την ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021».

Ξεκαθαρίζει βέβαια ότι κάτι τέτοιο θέλει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, ο καθηγητής τονίζει ότι ο μηχανισμός αυτός που προωθεί η κυβέρνηση στοχεύει ακόμα στο να περιορίσει τα υπερκέρδη στη χονδρική το οποίο θα αντανακλάται και στην λιανική.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος