Προς νέο Eurogroup – Λιγότερο πιθανή η τεχνική συμφωνία (Άρθρο)

Του Δημ. Κοντογιάννη

Οι πιθανότητες να φθάσουν οι θεσμοί και η κυβέρνηση σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είχαν περιορισθεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής και πλέον είναι πιθανό οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και να συγκληθεί νέο Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα.

Κατόπιν τούτου, το πιθανότερο σενάριο θέλει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εκδίδουν μια θετική δήλωση την Δευτέρα, εξαίροντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης.

Η παρουσίαση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους από τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ δεν επηρεάζεται. Το Eurogroup του περασμένου Μαΐου είχε αποφασίσει να δοθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μετά το τέλος της 1ης αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Επομένως, όλα δείχνουν ότι, εκτός απροόπτου, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ξαναγυρίσουν στην Αθήνα το επόμενο διάστημα για να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και θα συγκληθεί εκ νέου Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρξει συνολική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος το συντομότερο δυνατόν.

Η εκτίμηση για τις ανωτέρω εξελίξεις ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις κυβερνητικής πηγής που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά να νομοθετηθούν περιοριστικά μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ για να καταστεί εφικτή η επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, “δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα».

«Οχι μόνον αυτή η κυβέρνηση αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019- 2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα,» τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η συμβιβαστική πρόταση που θέλει να μην ψηφίζονται τα μέτρα, όπως η μείωση των κύριων συντάξεων και η δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000- 6.000 ευρώ, αλλά να εντάσσονται σε μια “πολιτική συμφωνία“.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», πρόσθεσε.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν “κόκκινη γραμμή“, υπογραμμίζοντας ότι “η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε».

Οι Δανειστές

Πηγή από την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών μας έχει αναφέρει εδώ και μέρες ότι στο τραπέζι υπάρχει ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει αφενός την μείωση του αφορολόγητου και την εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς που καταλήγει σε μείωση των συντάξεων και αφετέρου περικοπές σ’ όλα τα επιδόματα του Δημοσίου και μείωση μισθών σε ορισμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το συνολικό ποσό των ανωτέρω μέτρων υπερβαίνει τα 4,2 δισ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε η κυβερνητική πηγή.

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι δανειστές επιθυμούσαν να χρησιμοποιηθεί μέρος από την εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιους συντελεστές αναφέρονταν, π.χ. ΦΠΑ, συντελεστής επιχειρηματικών κερδών κ.τ.λ.

Αλλη πηγή μας ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ συμφωνούσαν στο πακέτο των μέτρων λιτότητας, ωστόσο το Ταμείο επέμενε στην άμεση νομοθέτηση των μέτρων την ώρα που η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανιζόταν πιο ελαστική.

Σχετική είδηση: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τεχνική συμφωνία πριν από το Eurogroup (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος