ΔΝΤ vs Ε.Ε- Παραμένουν οι διαφορές για χρέος και πλεονάσματα (video)

Παραμένουν οι διαφορές Κομισιόν και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους και τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις στο συνέδριο του Economist. Συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο περιθώριο του συνεδρίου.

Τη σκληρή δουλειά της Αθήνας στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας χαιρέτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. “Πρέπει να γίνουν πολλά τα επόμενα δύο χρόνια, όπως η μεταρρύθμιση στο εργασιακό δίκαιο και αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, η Ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα με περισσότερα μέτρα για το χρέος”, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και βαθιά ελάφρυνση του χρέους ζήτησε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου από το βήμα του συνεδρίου για την ελληνική οικονομία που διοργανώνει το Economist Conferences. Η ίδια παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες και έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις αλλά δεν αρκούν για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι καθώς οι μεταρρυθμίσεις περιορίζονται στην αύξηση της φορολογίας και στη μείωση των συντάξεων.

Την εκτίμησή του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την προτίμηση της κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα -στην περιοχή του 1,5% με 2% -από το 2018 και μετά.

Η στασιμότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της οικονομίας, ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Επίσης, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για επέκταση της οικονομίας με ρυθμό 3% και 4% και σημείωσε ότι η στασιμότητα είναι το βασικό σενάριο. Σημείωσε, δε, ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την ανάπτυξη να έρθει από τον τραπεζικό τομέα, γιατί οι τράπεζες περιμένουν να ανακάμψει η οικονομία για να δώσουν δάνεια.

Πηγή: ΕΡΤ1-Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου- Κώστας Τσάβαλος

Σχετικές ειδήσεις:
Πλεονάσματα 1,5-2% του ΑΕΠ μετά το 2018 θέλει ο Χουλιαράκης
Η Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης λόγω μεταρρυθμίσεων λέει ο Ρέγκλινγκ
Mέτρα για το χρέος, χαμηλότερα πλεονάσματα ζητά η Βελκουλέσκου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος