Χρέος στο ΔΝΤ: Την Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup αναμένεται το «πράσινο φως» για την αποπληρωμή του

Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία για την οριστική αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Στο άτυπο Eurogroup μεθαύριο Παρασκευή στο Παρίσι αναμένεται να συζητηθεί και ενδεχομένως να αποφασιστεί να προχωρήσει η χώρα μας στην πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου με το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, που απομένει και αφορά τις δόσεις για φέτος και το 2023.

  • Μαζί θα συζητηθεί και το αίτημα της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων του 2022-2023 από το δάνειο που είχε λάβει η χώρα μας από το πρώτο μνημόνιο, ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

H συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρεί πλέον από τη χώρα ως δανειστής ενώ με τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας, πιθανότατα το καλοκαίρι, η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο επιστρέφει στην προ-μνημονίων εποχή. Παράλληλα, βοηθά σημαντικά στην περαιτέρω μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, βελτιώνοντας το προφίλ του αλλά και το κύρος της χώρας.

Τα μηνύματα είναι πολλαπλά καθώς πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπέμπει μήνυμα συνέπειας και σιγουριάς στις αγορές, δείχνοντας έτσι ότι μπορεί και αποπληρώνει νωρίτερα και με άνεση τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, η χώρα μας απαλλάσσεται και από κινδύνους ισοτιμίας στους οποίους υπόκεινται τα δάνεια του ΔΝΤ, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει δανείσει τη χώρα μας σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR), και όχι σε ευρώ.
Πρόκειται για μια μονάδα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το ΔΝΤ και ορισμένοι άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Η αξία των SDR προκύπτει από τη σταθμισμένη αξία ενός «καλαθιού» νομισμάτων, στο οποίο μετέχουν το δολάριο των ΗΠΑ, το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το ιαπωνικό γιέν και η στερλίνα. Έτσι, ο δανεισμός από το Ταμείο ενέχει επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμιστεί με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων (hedging).

Όλα αυτά αναμένεται να συμβάλουν και στην ταχύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης το αμέσως επόμενο διάστημα, με κυβερνητικά στελέχη να το τοποθετούν εντός του 2023.

Το υπόλοιπο των δανείων προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει απομείνει σε ένα σύνολο περίπου 28 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα μας το διάστημα μεταξύ 2010 και 2014. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Αθήνα έχει προβεί σε δύο ακόμα προεξοφλήσεις προς το ΔΝΤ.
Το όφελος για την Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΔΔΗΧ, θα ανέρχεται σε περίπου 35-40 εκατ. ευρώ.

  • Για την εξόφληση του θα γίνει χρήση από το λεγόμενο «μαξιλάρι», δηλαδή δεν θα χρειαστεί νέα έξοδος στις αγορές, ειδικά αυτή την περίοδο όπου οι αποδόσεις των ομολόγων ακολουθούν ανοδική πορεία.

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος