Έκπτωση 60% στην παραχώρηση εκ μέρους των ΟΤΑ αιγιαλού και παραλίας

Ρυθμίσεις για την οικονομική ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω διευκολύνσεων στη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν ξενοδοχειακά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων θα μπορεί να γίνεται – με τη διαδικασία της παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος – η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας μέχρι 31.10.2021 και μάλιστα με μειωμένο τίμημα, στο 60% αυτού που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Με τις ρυθμίσεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ενισχύσει οικονομικά τον τουριστικό κλάδο που ήδη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία και ιδιαίτερα στην ερχόμενη τουριστική περίοδο που θα είναι κρίσιμη.

Αναλυτικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται oτι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, με αντάλλαγμα και χωρίς δημοπρασία, θα μπορεί να γίνεται για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31.10.2021, όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά και οι επιχειρήσεις αυτές.

Προβλέπεται ακόμη, ότι εξαιρετικά για το 2021, το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές αποδίδεται κατά 70% στον οικείο ΟΤΑ και κατά 30% στο Δημόσιο. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με την διάταξη αυτή που ισχύει αποκλειστικά για το έτος 2021, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ του Ο.Τ.Α., επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από 60% σε 70% με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%.

Μάλιστα, στην τροπολογία ορίζεται ότι για το 2021, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 60% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αναψυχή και την εστίαση, να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία. Με άλλη διάταξη, απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του είδους του δρόμου ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ των επιχειρήσεων και της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, βάσει του οποίου η ιδιότητα του ομόρου διατηρείται.

Επίσης, στην τροπολογία προβλέπεται χρονική παράταση ενός έτους, προκειμένου για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση, ή που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος (ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς) τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι τις 28.7.2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης, να μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος