Ε.Ε: Προειδοποίηση για άνιση ανάκαμψη μεταξύ των χωρών

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Οι οικονομικές δυσκολίες που απορρέουν από την πανδημία, αλλά και οι ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν για την ανοικοδόμηση των οικονομιών της ΕΕ εξετάστηκαν στις ομιλίες των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων θεσμών κατά την έναρξη της ετήσιας Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, στην οποία συναντώνται ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές για να συζητήσουν την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

Στην συζήτηση συμμετείχαν εκτός από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού και του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία είναι άμεσο αποτέλεσμα ενός οικονομικού συστήματος που βασίζεται περισσότερο από ποτέ στη υπερβολική εκμετάλλευση των πόρων και τη μη βιωσιμότητα αυτού του οικονομικού μοντέλου υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντείβιντ Σασσόλι. Τα οικονομικά της ΕΕ και η επανεξέταση των μέσων οικονομικής διακυβέρνησης θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για την οικονομική ανάκαμψη και μεταμόρφωση της ΕΕ, όπως σημείωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στάθηκε στους κινδύνους μιας άνισης ανάκαμψης από την κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας ότι η διάθεση του εμβολίου ήδη έδειξε ότι η ανισότητα θα είναι έντονη. Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο οι κλιματικοί στόχοι πρέπει να παραμείνουν ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα, με την απειλή της κλιματικής αλλαγής να μην έχει εξαφανιστεί με την άφιξη της πανδημίας.

Για άνιση ανάκαμψη μεταξύ των χωρών, και εντός της ΕΕ, προειδοποίησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Τζορτζάβα, λέγοντας ότι, εάν αυτή καταστεί ανεξέλεγκτη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη απόκλιση το 2021 και σε βραδύτερη σύγκλιση των οικονομιών επί δεκαετίες. Προειδοποίησε επίσης για πρόωρη χαλάρωση των προσαρμοστικών πολιτικών και είπε ότι τέτοιες υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να συνοδεύονται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τις οικονομίες πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ τόνισε ότι οι οικονομίες που αναδύονται μετά την πανδημία πρέπει να οικοδομηθούν γύρω από το κλίμα και τις ψηφιακές προτεραιότητες. Τα κονδύλια της ΕΕ και οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να σχεδιαστούν γύρω από τις ανάγκες της νέας γενιάς, η οποία έχει υποφέρει σημαντικά.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε τις δυνατότητες που διανοίγονται μές από τα κονδύλια του Next Generation EU σημειώνοντας ότι θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση οικολογικών, πιο ψηφιακών και πιο περιεκτικών οικονομιών της ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη μετατροπή αυτών των κονδυλίων της ΕΕ σε τοπική ανάπτυξη.

Στη σημασία της συνέχισης της προστασίας των οικονομιών στάθηκε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα της επόμενης γενιάς της ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος