ertnews.gr

Δρομολογούνται μέτρα στήριξης για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας (video)

06/02 21:11
Δρομολογούνται μέτρα στήριξης για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας (video)

EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια απορρόφησης των πιέσεων από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. Επι τάπητος και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής.

Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Όλα θα εξαρτηθούν από τα περιθώρια του προϋπολογισμού. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την ένταση και έκταση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ, οι ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουν το 30%» εκτίμησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο είναι:

  • να υπάρχουν περιθώρια στον κρατικό προϋπολογισμό, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι έως τώρα δεν είναι διασφαλισμένα
  • η οποιαδήποτε μείωση να περάσει στον καταναλωτή.

«Αυτό που απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η διατήρηση του διαθέσιμου εισοδήματος αυτών που τα φέρουν δύσκολα πέρα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής» τόνισε ότι προτεραιότητα τoυ ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«Θα προχωρήσουμε σε προσωρινά μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο όριο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στον κατώτατο συντελεστή του 6%» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των τιμολογίων του ρεύματος, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version