ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6,5% το 2021

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6,5% προβλέπει για το 2021 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς οργανισμού. Για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 4,6%. 

Παράλληλα προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 1,3% στο τέλος του έτους και περαιτέρω στο 0,4% σε μέσα επίπεδα το 2022.

Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας στο 15,8% φέτος και στο 14,6% το 2022 από 16,4% το 2020.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 5,1% το 2022.

Το Ταμείο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η δυναμική της έχει εξασθενίσει καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και οι κίνδυνοι για την υγεία εμποδίζουν την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα. 

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,9% που είναι οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (6%), ενώ για το 2022 παραμένει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,9%. Ωστόσο, η οριακή αυτή μεταβολή συγκαλύπτει μεγάλες πτωτικές αναθεωρήσεις για τις φτωχότερες χώρες λόγω της επιδείνωσης της δυναμικής της πανδημίας, ενώ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά οι προβλέψεις, λόγω των διαταραχών στην προσφορά. Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για φέτος στο 5% (από 4,6% τον Ιούλιο) και τη διατήρησε σταθερή για το 2022 στο 4,3%. Για την αμερικανική οικονομία, προβλέπεται ανάπτυξη 6% φέτος έναντι 7% τον Ιούλιο και 5,2% για το 2022 έναντι 4,9%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πιέσεις για αυξήσεις των τιμών θα υποχωρήσουν το 2022 και θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του έτους. Για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,9% στο τέλος του 2021 από 3,4% τον Σεπτέμβριο και στο 1,7% σε μέσα επίπεδα το 2022. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις αυτές γίνονται εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητα.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος