Διεθνείς αγορές: Τα διεθνή χρηματιστήρια παραπαίουν και πάλι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Βουτιά καταγράφουν και πάλι σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία να προκαλούν νέα έξοδο των επενδυτών από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Το Παρίσι υποχώρησε κατά 3,30% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020, ενώ η Φρανκφούρτη κατά 3,38% και κινείται προς τα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Δεκέμβριο του 2020. Το Λονδίνο υποχώρησε κατά 3% λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδας, ενώ το Μιλάνο κατά 3,70%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 2,8% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τότε που η πανδημία προκάλεσε ξεπούλημα στα χρηματιστήρια τον Μάρτιο του 2020.

Στην Ασία, το Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,23%, το Χονγκ Κονγκ με απώλειες 2,54% και η Σανγκάη υποχώρησε κατά 0,96%.

Η είδηση του βομβαρδισμού από ρωσικά στρατεύματα των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια της Ουκρανίας, του μεγαλύτερου στο είδος του στην Ευρώπη, προκάλεσε σοκ για τους επενδυτές. Δεν υπάρχει «καμία διάθεση» για ανάληψη ρίσκου στις χρηματαγορές, σχολίασε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια της τράπεζας Swissquote.

Τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ για τους επενδυτές παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα: η ουγγιά του χρυσού ανήλθε στα 1.941,50 δολάρια (+0,30%) έχοντας ξεπεράσει τα 1.950 δολάρια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι τιμές του πετρελαίου προχώρησαν ελαφρά σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το βαρέλι του αμερικανικού αργού παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,22% στα 108,98 δολάρια στις 10:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας ανέλθει χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκε κατά 0,81% στα 111,33 δολάρια, έχοντας ξεπεράσει χθες τα 120 δολάρια.

Μεταξύ των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα βρίσκονται αυτές των εταιριών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη Ρωσία – οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Στο Παρίσι, η μετοχή της Société Générale υποχώρησε κατά 6,25% και της Renault κατά 6,22%. Στη Φρανκφούρτη, η Uniper, που συμμετείχε στην κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2, σημείωσε βουτιά 12,34%. Οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank (-6,42%) και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen (-6,14%) δέχονταν επίσης πλήγμα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό επτά ετών έναντι του ελβετικού φράγκου και στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Στις 10.50 ώρα Ελλάδας, σημείωσε πτώση 0,5% στο 1,1010 δολάριο, κοντά στο ασθενέστερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2020. Το ενιαίο νόμισμα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό από τον Ιανουάριο του 2015 στο 1,0114 έναντι του ελβετικού φράγκου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος