ertnews.gr

Χρ. Σταϊκούρας: Αύξηση του ΑΕΠ στα 210 δισ. ευρώ – «Ατμομηχανή» επενδύσεις και εξαγωγές

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ
26/09 11:03
Χρ. Σταϊκούρας: Αύξηση του ΑΕΠ στα 210 δισ. ευρώ – «Ατμομηχανή» επενδύσεις και εξαγωγές

Στα 210 δισ. ευρώ εφέτος και στα 220 δισ. ευρώ το 2023, θα ανέλθει το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός Χρήστος Σταικούρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του «Economist» με θέμα: την βιώσιμη χρηματοδότηση σε αβέβαιες εποχές («Sustainable finance in uncertain times»).

Όπως είπε ο υπουργός, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η εκτίμηση για την ανάπτυξη αναθεωρείται ανοδικά, στο 5,3% για το 2022, από αρχική εκτίμηση 3,1%. Την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%.

Προανήγγειλε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και για το 2023 θα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ λίγο πάνω από 2%, σε συνδυασμό με πολιτικές που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ειδικότερα ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η ανάπτυξη στηρίζεται και στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Εφέτος, εκτιμάται ότι, σε συνέχεια της περυσινής – και σε επίπεδα ρεκόρ – χρονιάς, θα έχουμε νέα ιστορική επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας.

Η ανοδική πορεία συνεχίζεται το 2022, αφού το 1ο εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΕΠ το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Σήμερα η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις εξαγωγές σε αγαθά υψηλής τεχνολογίας.

H  ανεργία συρρικνώνεται

Έχοντας υποχωρήσει περίπου 6 μονάδες, σε σχέση με το 2019, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, με σημαντικότερη μείωση του επιπέδου ανεργίας των νέων και των γυναικών.

Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν σημαντικά Διαμορφώθηκαν, στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, στα 14,8 δισ. ευρώ, ή στο 10% του συνόλου των δανείων, από 75,3 δισ. ευρώ, ή 44% του συνόλου, τον Ιούνιο του 2019.

Πρόσθεσε ότι παρά τη δραστική συρρίκνωση και εν γένει τις θετικές επιδόσεις χρειάζεται «περαιτέρω επιτάχυνση. Πρέπει να αυξήσουν ταχύτητες οι τράπεζες και οι servicers σε ότι αφορά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους».

Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται

Η χώρα εξήλθε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, προπλήρωσε το σύνολο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναβαθμίστηκε 11 φορές τα τελευταία τρία χρόνια – 4 εξ αυτών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία –, επέστρεψε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και προσεγγίζει την επενδυτική βαθμίδα.

Εν κατακλείδι, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, υψηλού και επίμονου πληθωρισμού, υψηλών πληθωριστικών προσδοκιών, και μετά από μια επώδυνη δεκαετία συρρίκνωσης, η χώρα – χάρη στη σκληρή δουλειά πολιτών και πολιτείας – πέτυχε αλματώδη πρόοδο, θέτοντας ισχυρά αναχώματα απέναντι στους κλυδωνισμούς.

Κλυδωνισμοί, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν κοπάσει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, με ακρίβεια, πόσο θα κρατήσουν οι εξωγενείς αιτίες που τους προκαλούν.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ακολουθούμενη πολιτική πρέπει να απαντά στις περιστάσεις και τις ανάγκες του σήμερα, με αμεσότητα, αποτελεσματικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και, ταυτοχρόνως, δημοσιονομική σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα, ώστε να μην υποθηκεύσουμε το αύριο της χώρας μας.

Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για την ανάγκη να μην υποθηκευτεί το αύριο της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμο να υπάρχουν πολιτικές που προάγουν τη βιωσιμότητα, τόνισε.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν προκλήσεις αλλά δημιουργούνται και ευκαιρίες. Τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική οικονομία πέτυχε επιδόσεις που εκπλήσσουν ευχάριστα και καλλιεργούν βάσιμες προσδοκίες. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να μπει σε ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης για το σύνολο της κοινωνίας, υπογράμμισε.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version