«Ανάσα» στο ισοζύγιο λόγω τουρισμού

Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος τους τελευταίους μήνες «διόρθωσε» την εικόνα του ισοζυγίου στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας, περιορίζοντας το έλλειμμα, σε σύγκριση με το 2020, όχι όμως με το 2019 που ήταν χρονιά «ορόσημο» για τον τουρισμό.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 που ήταν 5,4 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (κυρίως τουρισμός) αλλά και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των εισπράξεων του 2019, στα 6,58 δισ. ευρώ από 13,22 δισ. ευρώ. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν μείωση κατά 18,6%.

Επιμέρους, τον Αύγουστο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 151 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36,1% και 11,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές κατά 40,7% και 18,6%.

Στο τέλος Αυγούστου, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ έναντι του τέλους Αυγούστου του 2020.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος