Ο φωτογράφος των «γιαγιάδων της Συκαμιάς» στο Πρώτο: Αν έβλεπα ξανά την γιαγιά Μηλίτσα θα της έκανα μια αγκαλιά – Την ευχαριστώ (audio)



«Θα την έκανα μια αγκαλιά, όπως την τελευταία φορά που την είδα το 2020. Την ευχαριστώ και όλη η κοινωνία την ευχαριστεί για αυτό που μας χάρισε, το οποίο ήταν ένα στιγμιότυπο απλό για εκείνη, δεν ήταν τίποτα, ούτε για την οικογένειά της, έναν άνθρωπο δικό τους έχασαν. Ξέρουν τι είναι η γιαγιά Μηλίτσα».

Με αυτά τα λόγια, ο Λευτέρης Παρτσάλης, που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό, το καρέ που θα γινόταν viral και η αφορμή να προταθούν οι τρεις γιαγιάδες για το Νόμπελ Ειρήνης του 2016, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για τις γυναίκες που αναδείχθηκαν σύμβολο αλληλεγγύης, λίγες ημέρες μετά τους “τίτλους τέλους” που έπεσαν για την θρυλική παρέα των γιαγιάδων- σύμβολο ανθρωπιάς της Λέσβου, με την απώλεια της γιαγιάς Μηλίτσας, στα 90 της χρόνια.

Περιγράφοντας την ιστορία πίσω από το κλικ που έκανε γνωστές στον κόσμο, τις εμβληματικές γιαγιάδες, ο κ. Παρτσάλης, σημείωσε ότι εκείνες δεν τον γνώριζαν, και πως μάλιστα γνωρίστηκαν μαζί του μετά από καιρό.

«Έφυγα λίγο από τις βάρκες, από την πρώτη γραμμή και πήγα λίγο πίσω για να δω πού πάνε αυτοί οι άνθρωποι, τι γίνεται, να τραβήξω από κει κάτι, κάποιο στιγμιότυπο. Και είδα τη γυναίκα με το μωρό που έκλαιγε στην αγκαλιά της και τις γιαγιάδες από πίσω να το κοιτάνε. Οπότε από εκεί ξεκίνησα να τραβάω τις γιαγιάδες που κοίταγαν το μωράκι με τη μητέρα και συνέχισε μπροστά μου να εξελίσσεται η εικόνα. Δηλαδή της φώναξαν, της έκαναν με τα χέρια νόημα. Πήγε προς το μέρος τους και το πήρε στην αγκαλιά η γιαγιά Μηλίτσα και άρχιζαν μετά να του κάνουν διάφορα, να το ταΐζουν μέχρι που το ξαναπήρε πίσω ο πατέρας» αφηγήθηκε ο κ. Παρτσάλης.

«Άφησαν πίσω τους αυτή την ανθρώπινη κίνηση, η οποία καταγράφηκε καλώς σε μια φωτογραφία, η κίνηση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς που βοηθάς τον συνάνθρωπό σου ό,τι και να γίνει και μας θύμισε, γιατί όλοι έχουμε την εικόνα της γιαγιάς που είναι ιερό πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία, την έχουμε στο μυαλό μας ως έναν άνθρωπο δοτικό, έναν άνθρωπο που θα βοηθήσει. Από το 2015 και μετά, την συνάντησα μετά από μερικούς μήνες, δεν πήγα κατευθείαν γιατί το προσφυγικό κράτησε αρκετά και είχαμε πάει και στα σύνορα πάνω στην Ειδομένη, οπότε μόλις τελείωσαν όλα αυτά κανόνισα και εκτύπωσα για τις τρεις γιαγιάδες τρεις εικόνες και τους τις έδωσα, πήγα, τις γνώρισα από κοντά, εκεί γνωριστήκαμε. Συζητούσαμε με την Ευανθία, την κόρη της, γιατί είχα πάει στη Μυτιλήνη να την αποχαιρετήσω την περασμένη Κυριακή και μου έλεγε, ότι πολλοί είπαν ότι είναι στημένη, μα αν ήξερε κανείς τι δύσκολα θα περνούσες, αν ήθελες να στήσεις αυτές τις γυναίκες γιατί ήταν τόσο αυθόρμητες, δεν θα γινόταν ποτέ αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρτσάλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος