Η.Π.Α.: «Συνεχίζονται» οι εκλογές σε τρεις πολιτείες

Μέχρι την Πέμπτη (τουλάχιστον) συνεχίζονται οι ενδιάμεσες εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού στη Τζόρτζια, την Αριζόνα, και τη Φλόριντα -την μόνιμη πρωταγωνίστρια των αμφίρροπων εκλογικών μαχών- οι ψήφοι γίνονται αντικείμενο επανακαταμέτρησης, ει μη και έντονης διαμάχης.

Στην Αριζόνα, η συνεχιζόμενη εκλογική μάχη αφορά στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, με την ρεπουμπλικανή Μάρθα ΜακΣάλι να μάχεται την δημοκρατική Κίρστεν Σινέμα. Το βράδυ των εκλογών η ΜακΣάλι προηγείτο, όμως από την Πέμπτη και μετά τα δεδομένα άλλαξαν, με την Σινέμα να αποκτά ένα προβάδισμα αρχικά 9.000 ψήφων, το οποίο έκτοτε έχει αυξηθεί σε πλέον των 30.000 ψήφων. Περισσότερες από 200.000 ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, ενώ η πλειοψηφία αυτών είναι επιστολικές ψήφοι, οι οποίες και φαίνεται να δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα. Παρ’ ότι, όπως υποστηρίζει το CBS, περίπου 75% των συνολικών ψήφων στις εκλογές της πολιτείας είναι επιστολικές, η διαδικασία της καταμέτρησης είναι εξαιρετικά αργή, και διάφορες κομητείες εφαρμόζουν διαφορετικούς κανονισμούς. Για παράδειγμα, ορισμένες κομητείες προσδιορίζουν την εγκυρότητα των ταχυδρομημένων ψηφοδελτίων συγκρίνοντας την υπογραφή των ψηφοφόρων στον φάκελο, με εκείνη που βρίσκεται καταγεγραμμένη στα εκλογικά αρχεία. Δύο κομητείες επιτρέπουν την επιβεβαίωση των υπογραφών μέχρι και τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, κάτι που βρίσκει αντίθετα μερικά στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος, τα οποία και κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα αγωγές ζητώντας να εξαιρεθούν οι ψήφοι που δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι τις εκλογές στις συγκεκριμένες κομητείες, οι οποίες κατά παράδοση θεωρούνται και εγγύτερα στους υποψηφίους του Δημοκρατικού κόμματος. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι Ρεπουμπλικανοί προχώρησαν σε δικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με τον οποίο οι κομητείες μπορούν να επιβεβαιώσουν τις υπογραφές των ψηφοφόρων μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη. Παρ’ ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στην ισορροπία των δύο κομμάτων στη Γερουσία, η μάχη είναι σημαντική διότι θα καθορίσει το εύρος της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Παρομοίως σημαντική είναι η επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων στη Φλόριντα, όπου ο εκ του Δημοκρατικού κόμματος νυν Γερουσιαστής, Μπιλ Νέλσον, υπολείπεται μόλις 0,1% ή σχεδόν 13.000 ψήφων του νυν κυβερνήτη και αντιπάλου του, Ρικ Σκοτ, του οποίου ο διάδοχος παραμένει εξίσου αμφίβολος, με τη διαφορά ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό Ρον ΝτεΣάντις και τον Δημοκρατικό Άντριου Γκίλαμ να βρίσκεται στις περίπου 30.000 ψήφους (0,4%). Για την ώρα, η επανακαταμέτρηση γίνεται μέσω μηχανημάτων, όμως αν η διαφορά ανάμεσα στους υποψηφίους μιας εκλογικής μάχης δεν ξεπεράσει τελικά το 0,25% θα πρέπει να γίνει και με το χέρι. Η διαφορά είναι κρίσιμη στη μάχη για τη Γερουσία των Η.Π.Α., όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος εκτιμά ότι θα κερδίσει ψήφους που δεν προσμετρήθηκαν λόγω μηχανικού λάθους. Ο λόγος είναι πως σε κάποια ψηφοδέλτια οι εκλογείς φαίνεται να ψήφισαν στην κούρσα για Κυβερνήτη, αλλά όχι για Γερουσιαστή. Καθώς το σχετικό τμήμα του ψηφοδελτίου βρισκόταν στο τέλος του εγγράφου, είναι πιθανό να υπάρχουν ορισμένες ψήφοι που δεν έγιναν αντιληπτές από τα μηχανήματα. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ρικ Σκοτ κατέθεσε και εκείνος αγωγές, επιτυχημένες, σύμφωνα με τις οποίες ζητούσε τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για τους ψηφοφόρους, και την παρουσίαση αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων ενώπιον αρμόδιας επιτροπής που θα αποφασίσει για την ενσωμάτωσή τους στα τελικά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Σκοτ, όσο και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν σχολιάσει, χωρίς να προσφέρουν στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους, πως οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να νοθεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Στα παράξενα της όλης διαδικασίας περιλαμβάνεται και το σφάλμα που παρατηρήθηκε στην κομητεία του Μπράουαρντ, όπου 22 επιστολικά ψηφοδέλτια που είχαν ακυρωθεί λόγω ασυμφωνίας υπογραφών θα προσμετρηθούν κανονικά, επειδή οι αρμόδιοι τα ανακάτεψαν με 205 έγκυρα ψηφοδέλτια, και η αρμόδια επιβλέπουσα έκρινε ότι δεν θα ήταν σωστό να ακυρωθούν όλα τα ψηφοδέλτια.

Στην Τζόρτζια τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίεργα, αν και με μαθηματικούς όρους είναι περισσότερο ξεκάθαρα. Ο Ρεπουμπλικανός Μπράιαν Κεμπ προηγείται της Δημοκρατικής Στέισι Έιμπραμς με περίπου 60.000 περισσότερες ψήφους, όμως το ποσοστό που συγκεντρώνει είναι μόνο 50,2%, και η νομοθεσία στην πολιτεία ορίζει ότι οι εκλογές επαναλαμβάνονται αν κανένας υποψήφιος δεν ξεπεράσει το 50% των ψήφων. Αυτό ελπίζει το Δημοκρατικό επιτελείο, το οποίο υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές ψήφοι που δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, ενώ συνεχίζονται οι κατηγορίες εναντίον του Κεμπ, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση των εκλογών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, και πόσο πιθανό είναι να αλλάξουν τα αποτελέσματα των εκλογών; Στην Αριζόνα θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αρχική καταμέτρηση. Στις άλλες πολιτείες το ζήτημα είναι αν θα αλλάξει κάτι με την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Επικαλούμενο το fivethirtyeight.com του Νέιτ Σίλβερ, το Vox υπενθυμίζει πως από 2000 μέχρι το 2015 έγινε επανακαταμέτρηση ψήφων σε 27 εκλογικές μάχες, και το αρχικό αποτέλεσμα άλλαξε σε μόλις τρεις εξ αυτών. Οι πιθανότητες, λοιπόν, ευνοούν τους προπορευόμενους, όμως το βασικό συμπέρασμα είναι άλλο. Οι Αμερικανοί ψήφισαν για κυβέρνηση που συνδυάζει ρεπουμπλικανικές και δημοκρατικές πλειοψηφίες. Πρόκειται για έναν διχασμό, παρά συμβιβασμό, ο οποίος και θα δείξει τα δόντια του εντός ολίγου χρονικού διαστήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος