Οι κίνδυνοι που απειλούν τη γυναίκα στις διακοπές

Κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονται αντιληπτές εβδομάδες αργότερα, παρατηρούνται στις γυναίκες που εκτίθενται χωρίς προφυλάξεις στην ανεμελιά των διακοπών -στην άμμο, στη θάλασσα ή και σε… καλοκαιρινές ερωτικές περιπέτειες.

Πριν την έναρξη των διακοπών, οι γυναίκες οφείλουν να έχουν μία σφαιρική ενημέρωση από τον γυναικολόγο τους σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν κατά τις σεξουαλικές επαφές τους (ειδικά αν αυτές είναι εκτός μόνιμης σχέσης) αλλά και κατά τη χαλάρωσή τους στην παραλία.

Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι είναι:

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

  • HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), χλαμύδια, έρπης γεννητικών οργάνων.
  • Σύφιλη, γονόρροια ή βλεννόρροια.
  • AIDS, ηπατίτιδες.

Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί μία καλή ασπίδα προστασίας σε τέτοιου είδους λοιμώξεις, οι επιπτώσεις των οποίων μπορεί να είναι παροδικές (αυτό είναι το καλό σενάριο), ωστόσο κάποιες φορές κρύβουν κινδύνους για τη γονιμότητα της γυναίκας, ή ακόμα και για την ίδια της τη ζωή.

Ανεπιθύμητη κύηση

Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες.

Οι γυναίκες οφείλουν να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις (χρήση προφυλακτικού, αντισυλληπτικά χάπια, τοποθέτηση “σπιράλ” κι άλλα μέτρα αντισύλληψης) που θα συστήσει ο γυναικολόγος τους, οποίος είναι και ο μοναδικός ειδικός που μπορεί να συμβουλέψει σωστά και με ασφάλεια. Είναι άκρως επικίνδυνο οι γυναίκες να υιοθετούν αντισυλληπτικές μεθόδους χωρίς τη καθοδήγηση του γυναικολόγου τους.

Από την άμμο και τη θάλασσα

  • Κολπίτιδες: Οφείλονται κυρίως στους μύκητες της άμμου και του νερού. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι κολπικά υγρά, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός (φαγούρα), πιθανή ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο). Απαιτούνται απλά μέτρα προστασίας, όπως η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων, η αποφυγή χημικών και αποσμητικών στην ευαίσθητη περιοχή, καθώς και η αποφυγή απευθείας επαφής του σώματος με την άμμο.
  • Ουρολοιμώξεις: Οφείλονται κυρίως στην αυξημένη εφίδρωση που οδηγεί σε αφυδάτωση και συνεπώς σε μειωμένη αποβολή ούρων. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη υγρών ευνοεί την αφυδάτωση και κατ’ επέκταση και την ουρολοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι ενόχληση ή και πόνος στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού. Η βασικότερη εξέταση είναι η καλλιέργεια ούρων που θα αποκαλύψει το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να χορηγηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό σκεύασμα.

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος