ertnews.gr

«Εξοικειώνοντας τους μαθητές γενικής εκπαίδευσης με την αναπηρία»

09/02 11:07
«Εξοικειώνοντας τους μαθητές γενικής εκπαίδευσης με την αναπηρία»

«Είναι καλύτερα να έχεις γεννηθεί με μια αναπηρία ή να την αποκτήσεις αργότερα στη ζωή σου»; Πολύ φιλοσοφημένο ερώτημα, του οποίου η απάντηση δεν μεταφέρεται εύκολα… εάν υπάρχει απάντηση. Ο ΣΚΕΠ -Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους- επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα ουσίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικειώνοντας τους μαθητές γενικής εκπαίδευσης με την αναπηρία».

«Σε κάθε συζήτηση με μαθητές, υπάρχουν πάντα ερωτήσεις ουσίας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι νέοι, μετά τα πρώτα λεπτά αμηχανίας, δεν ντρέπονται ή δεν φοβούνται να τοποθετηθούν με τον δικό τους αυθόρμητο, ειλικρινή και χωρίς προσποιήσεις τρόπο. Ψάχνουν την αλήθεια ή μια αλήθεια, ψάχνουν απαντήσεις, θέλουν να καταλάβουν το “πώς” και το “γιατί”.

Για εμάς, την ομάδα του ΣΚΕΠ, κάθε μέρα μαζί τους είναι ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια επιβεβαίωση: ότι πάντα βγαίνεις κερδισμένος από τον διάλογο!» επισημαίνουν οι άνθρωποι του ΣΚΕΠ.

«Εξοικειώνοντας τους μαθητές γενικής εκπαίδευσης με την αναπηρία»
Στιγμιότυπο από Εργαστήρια του ΣΚΕΠ στο Μουσείο Βορρέ.

Με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων το Πρόγραμμα «Εξοικειώνοντας τους μαθητές γενικής εκπαίδευσης με την αναπηρία», που συγχρηματοδοτείται από το SolidarityNow, εστιάζει στην εξοικείωση των μαθητών με την εικόνα της αναπηρίας και στη διαχείριση της διαφορετικότητας.

Ο ΣΚΕΠ έχει πραγματοποιήσει από αρχές Οκτωβρίου βιωματικές ομιλίες σε 29 σχολεία γενικής εκπαίδευσης, ενημερώνοντας 1.486 μαθητές.

Ειδικότερα, οι motivationalspeakers του ΣΚΕΠ συστήνονται με πηγαία ειλικρίνεια, διάθεση και χιούμορ. Επισκέπτονται τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης και προσκαλούν ανοιχτά τους μαθητές να επεξεργαστούν μαζί την καθημερινότητά τους σε όλες τις διαστάσεις (πρακτική, κοινωνική, σχεσιακή). Με απλές περιγραφές συντονίζονται με τους νέους δημιουργώντας μια παρέα που αλληλεπιδρά ενεργητικά και θετικά.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικειώνοντας τους μαθητές γενικής εκπαίδευσης με την αναπηρία».

Δύο συνεργάτες του ΣΚΕΠ-motivationalspeakers, ο  Στέφανος Βούρος και ο Βαγγέλης Αυγουλάς, μάς δίνουν τη δική τους οπτική για το πρόγραμμα.

Ο Στέφανος Βούρος είναι πτυχιούχος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο τμήμα ΕΜΜΕ και κάτοχος M.ScCreativeAdvertising από το EdinburghNapierUniversity. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει ενταχθεί στην ομάδα ως motivationalspeaker, ενώ παράλληλα εργάζεται και ως κειμενογράφος στην Hogarth&Ogilvy. Ο Στέφανος γεννήθηκε χωρίς δάκτυλα στα χέρια και στα πόδια.

-“Γιατί δεν έχεις δάχτυλα;”

“Έτσι γεννήθηκα, θες να γίνουμε φίλοι;. Και κάπως έτσι ξεκινούσαν οι περισσότερες σχολικές φιλίες, μερικές από τις οποίες κρατάνε ακόμα και σήμερα. Γιατί στην τελική, αυτό έχει σημασία στη ζωή. Να έχεις τόσους ανθρώπους γύρω σου που να μην μπορείς να τους μετρήσεις… στα δάχτυλα”.

Με απίστευτο χιούμορ, μιλάει στα παιδιά για τη δική του πραγματικότητα. Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Μέσα από τις ομιλίες αποκόμισα ηθική ικανοποίηση ότι προσφέρω κάτι κι ότι αλλάζω την οπτική των παιδιών προς το καλύτερο. Για εμένα ακόμα και ένα παιδί να αλλάξει νοοτροπία σχετικά με την αναπηρία, είναι κέρδος».

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι εκ γενετής τυφλός, δικηγόρος πλέον σήμερα και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

“Κάθε επαφή με τους μαθητές, κάθε ουσιαστική συζήτηση και όχι τυποποιημένη διάλεξη γύρω από την αναπηρία και ιδίως την τυφλότητα, γύρω από τις εναλλακτικές ενός νέου με προβλήματα όρασης και τη normal καθημερινότητά του, είναι μια ποιοτική επένδυση!

Δίνουμε λίγο από τον χρόνο μας και αληθινές, χωρίς κόμπλεξ απαντήσεις, στους αυριανούς ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας και οι ίδιοι δηλώνουν, στο τέλος κάθε επίσκεψής μας, ότι βγαίνουν πιο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι, έχοντας γνωρίσει και εκτιμήσει τη Διαφορετικότητα πίσω από τη βιτρίνα και την πρώτη εντύπωση. Και φυσικά έχοντας εξερευνήσει μέσα από τα σωστά μονοπάτια της βιωματικής επαφής το Διαφορετικό”.
“Στην επίσκεψή μου με τον Στέφανο Βούρο σε ένα σχολείο, δεχτήκαμε την εξής ερώτηση από ένα μαθητή Δημοτικού:

Ακούγοντας τι έχετε πετύχει στη ζωή σας ως τώρα, δεν νιώθω ότι περνάτε και πολύ άσχημα με την αναπηρία σας. Πώς γίνεται αυτό;»

Δεν ξέρω αν του απαντήσαμε πώς γίνεται. Ξέρω, όμως, σίγουρα ότι του δώσαμε ένα παράδειγμα καθημερινής ζωής με θετική προσέγγιση και αισιοδοξία, κόντρα στις προσωπικές δυσκολίες και στις δυσκολίες των καιρών. Και αυτό το θεωρώ προσωπική μας επιτυχία”.

Το έργο συγχρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το Αλληλεγγύη-Solidarity Now

Για περισσότερες πληροφορίες: Μπορείτε να αφήσετε ένα μήνυμα στο 211 8009876 ή να στείλετε mail στο skep@skep.gr

ΣΚΕΠ: www.skep.gr facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version