Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα: Μανιώ Μάνεση

Η στάση των συμμαχικών δυνάμεων, αντίθετη προς τα συμφέροντα της συμμάχου Ελλάδας, κυριαρχεί στις εφημερίδες, όπως και η άποψη ότι τα δίκαια των λαών δεν μπορεί να θυσιάζονται στο βωμό των υλικών συμφερόντων τρίτων. Η κοινή γνώμη προετοιμάζεται για τον επερχόμενο πόλεμο, η επιστράτευση ωστόσο που ανακοινώνεται σε μερίδα του Τύπου, διαψεύδεται επισήμως.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΘΑ ΚΡΕΜΑΣΘΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
«Ο Ελληνικός λαός εχώρισε διά παντός την τύχην του από τον απεχθή τύραννον και την συνέδεσεν επίσης διά παντός προς τον λαοπρόβλητον Βασιλέα Κωνσταντίνον, τον ενσαρκώνοντα τα φυλετικά ιδανικά και την μεγαλειότητα της εθνικής κυριαρχίας και προς την δυναστείαν Του… Απέναντι τοιαύτης ακλονήτου αποφασιστικότητος ενός ολοκλήρου λαού, με ποίον δικαίωμα θα ηδύατο ο κ. Γούναρης ή οιοσδήποτε άλλος ή και ολόκληρος η ΕΘνοσυνέλευσις, να διαπραγματευτή επί ζητήματος επί του οποίου ο λαός απεφάνθη κατηγορηματικώς και αμετακλήτως;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
«Ο Ελληνικός λαός αγωνιά πλέον να ακούση το άγγελμα της ενάρξεως της επιθέσεως ταύτης. Δεν ανησυχούμεν περί της εκβάσεως αυτής. Αι περίλαμπροι εις ηρωισμόν και αυταπάρνησιν πράξεις, τας οποίας έως τώρα επετέλεσεν ο Ελληνικός στρατός, το ακάματον αυτού φρόνημα και η μεγαλειώδης ορμή της ελληνικής λόγχης, εγγυώνται ότι την επιθετικήν αυτού προσπάθειαν θα επιστέψη ο θρίαμβος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

Η ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ’’
«Η απελευθέρωσις των Χριστιανών της Ανατολής αποτελεί καθήκον τιμής διά τυος επαγγελθέντας την επικράτησιν των αρχών της πολιτικής ηθικής εν τω κόσμω, συγχρόνως δε και την καλλιτέραν επιχείρησιν διά τους Συμμάχους, εάν θέλουν ν’ αποκαταστήσουν πραγματικώς την ειρήνην… Εάν οι Σύμμαχοι επιμένουν να μη αναγνωρίζουν πού ευρίσκεται το πραγματικόν συμφέρον των, ο Ελληνικός στρατός θ’ αναλάβη συντόμως το έργον να το αποδείξη εις αυτούς.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΟ ΕΣΧΑΤΟΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΩΝ
«Είνε καιρός να επιβάλουν την λογοκρισίαν. Είνε καιρός να κλείσουν τα στόματα… Τι απελευθερωτής θα ήτο και τι τυραννοφάγος ο κ. αρχηγός της παλαιοκομματικής πλειοψηφίας, αν δεν κατέλυε τας λαϊκάς ελευθερίας, την επομένην των μελοδραματικών του αποστροφών εναντίον των τυραννικών μεθόδων;… Δύνανται να καταπνίξουν διά της βίας, την στιγμήν ταύτην την κραυγήν του αγωνιώντος έθνους… Αλλά τούτο δεν αποτελεί καμμίαν ενότητα εσωτερικήν ούτε κεφάλαιον κυβερνητικού κύρους. Θα είνε η εσχάτη αθλιότητα κόμματος, το οποίον εννοεί να διατηρήση την αρχήν εις βάρος του παρόντος και του μέλλοντος, αυτής της υπάρξεως της χώρας».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

Ο κ. ΜΠΡΙΑΝ ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΟΜΙΛΗΣΗ ΠΕΡΙ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΑΙ ΦΗΜΑΙ ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ – ΤΑ ΓΡΑΦΕΝΤΑ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ
«Η αντηχούσα ήδη φωνή του Μικρασιατικού Ελληνισμού είνε το προανάκρουσμα της φωνής των Ελληνικών πυροβόλων. Δεν είνε βέβαιον ακόμη αν ο ηρωικός Ελληνικός στρατός εξώρμησεν ήδη εις νέαν νικηφόρον προέλασιν. Αλλ’ αν δεν ήρχισε, δεν θα βραδύνη ο κόσμος ν’ ακούση τους νέους του κεραυνούς και τους νέους του θριάμβους».

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

Η ΠΑΡΑΔΟΞΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΩΣ
«Αι διαψεύσεις δεν αποτελούν πολιτικήν όταν αύται δεν βασίζωνται επί της αληθείας και όταν ανατρέπουν ταύτας τα γεγονότα. Πολιτικήν αποτελεί συνήθως εις τας κρισίμους περιόδους απέναντι του Λαού η φωτεινή καθοδήγησις εις τας σκέψεις αυτού και ο αρμονικός συντονισμός προς το αληθές συμφέρον του, προς τα οποία συμβάλλει η επικοινωνία του κυβερνητικού νοός προς την λαϊκήν ψυχήν».
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ «Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ «ΑΠΟΚΡΗΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΑ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΚΕΠΤΩΝΤΑΙ
«Ο Ελληνισμός αισθάνεται ότι γεγονότα απροσδόκητα μετέτρεψαν την κανονικήν πορείαν του εθνικού ζητήματος και επιβάλλουν τώρα σύσσωμον την ενέργειαν του έθνους διά να ελαττωθούν εις το κατώτατον αι ζημίαι. Ο Ελληνισμός δεν είνε υποχρεωμένος ν’ αναγνωρίζη τα μίση των και τα πάθη των. Και όπως επροχώρησεν έως τώρα προς τα εμπρός, παραμερίζων τους ατόλμους και τους εμπαθείς, οι οποίοι ίσως δεν έλειψαν ποτέ, ασφαλώς όμως δεν υπήρξαν ποτέ τόσοι και τόσον δηλητηριασμένοι, θα προχωρήση και τώρα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΔΡΑΣΗ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ.
ΗΡΧΙΣΕΝ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ
ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΝΤΗΣΙΣ
ΧΑΩΔΗΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΡΩΣΣΙΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921
ΠΑΤΡΙΣ

ΕΥΧΟΜΕΘΑ, ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
«Η Ελλάς θα διεξαγάγη τον πόλεμον μόνη. Οι χθεσινοί φίλοι και αλληλέγγυοι προς αυτήν σύμμαχοί της θεωρούν ότι τους συμφέρει ν’ αδιαφορήσουν, διότι μερικοί εξ αυτών έκλεισαν ξεχωριστάς μετά του Κεμάλ συμφωνίας. Θα έχη συνεπώς και η Ελλάς το δικαίωμα, μετά την λήξιν του πολέμου αυτού, μετά την λήξιν του πολέμου αυτού, μετά την ασφαλή νίκην, που θα επιστέψη τα όπλα της, να κανονίση μόνη και την ειρήνην της μετά της Τουρκίας»
ΚΑΛΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΕΙΣ ΑΜΕΣΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΣΙΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΤΗΣ. Η ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΚΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΠΟΛΕΜΗΣΩΜΕΝ
«Η Ελλάς κατά πάσαν πιθανότηταν θα αναγκαστή και πάλιν να καταφύγη εις την διά των όπλων λύσιν, διότι ούτως ηθέλησεν η συμμαχική διπλωματία, ήτις λησμονούσα τας υποχρεώσεις της χθες και την προς τας υπογραφάς της οφειλομένην τιμήν, ηθέλησε να ανοίξη συζητήσεις με τους ηττημένους ασπόνδους χθρούς της, εις βάρος της Ελλάδος, μιας συμμάχου δηλονότι χώρας, η οποία εξακολουθεί να μάχεται μέχρι σήμερον και θα μάχεται μέχρις ότου δυνηθή, διά της δυνάμεως των πραγμάτων, να αποδείξη εις τους ισχυρούς ότι, τα δίκαια των λαών δεν είναι δυνατόν να σφαγιάζωνται επ’ άπειρον εις τον βωμόν των υλικών συμφερόντων των τρίτων»

.Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΙ ΡΩΣΟΑΓΓΛΙΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
«Ο κόσμος αγωνιά και η έκβασις του παιχνιδίου τούτου, εις το οποίον ουδέν μέρος λαμβάνουν οι δυστυχείς λαοί, θα είναι πάντοτε εις βάρος αυτών»
ΠΩΣ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ ΤΟ ΤΡΙΤΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΟΥ
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ (ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ) ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 5 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΝΥΚΤΕΡΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΑ
ΠΕΡΙ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΩΣ
«Το υπουργείον των Στρατιωτικών εξέδωσε χθες την νύχτατο κάτωθι επίσημον ανακοινωθέν. ‘’Τα αναγραφόμενα εις τας εσπερινάς εφημερίδας περί ενάρξεως γενικής επιθέσεως παρά του Ελληνικού στρατού εις το μέτωπον της Μικράς Ασίας στερούνται ακριβείας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος