ertnews.gr

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει αύξηση στις τιμές ενέργειας αλλά θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και σταθερότητας

25/02 19:08
Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει αύξηση στις τιμές ενέργειας αλλά θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και σταθερότητας

(AP Photo/Francois Mori)

Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει ανησυχία σε όλη την Ευρώπη καθώς επηρεάζει άμεσα όλες τις οικονομίες της ΕΕ, οι οποίες καλούνται να ανακόψουν τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και βενζίνης καθώς και γενικότερες αυξήσεις.

Θα επηρεαστούν οι ενέργειας

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ στο Παρίσι, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι  η σύγκρουση θα επηρεάσει πρωτίστως τις τιμές της ενέργειας και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές και προειδοποίησε για τις συνέπειες του πολέμου στην οικονομία της ευρωζώνης .

«Οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», είπε η Λαγκάρντ. Το φυσικό αέριο είναι έξι φορές πιο ακριβό από ό,τι πριν από ένα χρόνο και το πετρέλαιο περίπου 54 % πιο ακριβό. Η αβεβαιότητα είναι ήδη αισθητή, είπε χαρακτηριστικά.

Οι διαβεβαιώσεις

Λίγη αργότερα σε δήλωση της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λανγκάρντ υπογράμμισε, οτι «σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή για την Ευρώπη, οι σκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι με τον λαό της Ουκρανίας. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την εξελισσόμενη κατάσταση. Θα διενεργήσει μια συνολική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών, η οποία θα περιλαμβάνει αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συνεδρίασης πολιτικής της στις 10 Μαρτίου.

Η ίδια διαβεβαίωσε πως «η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά, θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και είναι έτοιμη να λάβει όποια μέτρα χρειάζεται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ».

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

Παράλληλα σε δήλωση των Υπουργών Οικονομικών που συνέρχονται στο Παρίσι τονίζεται, ότι στην συνεδρίαση συζητούνται οι οικονομικές συνέπειες της γεωπολιτικής κρίσης, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. «Δεσμευόμαστε», υπογραμμίζεται «να επιταχύνουμε την ατζέντα που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και να ενισχύσουμε τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη».

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version