Ιταλία: Προς το άκυρο η πρώτη ψηφοφορία του ΠτΔ – Ο ρόλος του Matteo Renzi στο αδιέξοδο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μπορεί η απόσυρση της υποψηφιότητας του Silvio Berlusconi να αποτέλεσε καλό νέο για την Κεντροαριστερά, αλλά εμπράκτως η Ιταλία βρίσκεται σε ένα θεσμικό αδιέξοδο. Οι σημερινές συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων δεν φαίνεται να οδήγησαν πουθενά, αν και η μέρα ήταν πλήρης και για τις δύο κομματικές παρατάξεις.

Κάποια στιγμή σήμερα η Κεντροαριστερά (κυρίως το Κίνημα 5 Αστέρων, αλλά και πηγές του Δημοκρατικού Κόμματος) κατονόμασε τον Andrea Riccardi. Ιδρυτής της Κοινότητας του Sant’Egidio, η οποία πρόσφατα ανέλαβε τη μεταφορά και την κοινωνική ένταξη στην Ιταλία των προσφύγων από τα κέντρα υποδοχής της Κύπρου στη συνέχεια της επίσκεψης του Ποντίφικα Φραγκίσκου, και επομένως πολύ κοντά στο Βατικανό, ο Riccardi θεωρείται μια πολύ σοβαρή προσωπικότητα στην Ιταλική κοινωνία.

Αλλά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ήρθε και η “αστραπή” Renzi, επικεφαλής του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, ο οποίος ουσιαστικά “έκαψε” το όνομα Riccardi: “Ο Andrea Riccardi είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί. Και ο ίδιος το ξέρει πολύ καλά.”

Καθοριστικός ο Matteo Renzi

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η άποψη του Matteo Renzi μετράει πολύ περισσότερο από τις κοινοβουλευτικές θέσεις που κατέχει το κόμμα του: 16 Γερουσιαστές και 30 Βουλευτές. Όμως ο Renzi πέρσι τον Ιανουάριο ήταν ο ηθικός αυτουργός της κατάρρευσης της Κυβέρνησης Conte και στη συνέχεια της εκλογής της Κυβέρνησης Draghi.

Πρωθυπουργός της Ιταλίας για την τριετία 2014-2016 και πρώην Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, παρόλη τη σχετικά μικρή ηλικία (46 ετών) θεωρείται ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, με τακτικές και κινήσεις οι οποίες κάνουν το κόμμα του στο Κέντρο να είναι συχνά απαραίτητο.

Γι’ αυτό τον λόγο, όταν ο Renzi εκφράζεται για κάποιον όπως έκανε με τον Riccardi, θεωρείται δεδομένο πως οι 46 ψήφους του είναι στραμμένες αλλού, αλλά και το πως θα ασκήσει μια σημαντική επιρροή και σε πολλούς άλλους Βουλευτές και Γερουσιαστές διαφόρων κομμάτων. Και μέσα σε ένα αχαρτογράφητο τοπίο, κάθε ψήφος μετράει, και ο Renzi γνωρίζει πολύ καλά πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του.

Σχεδόν δεδομένο ο δεύτερος γύρος εκλογής την Πέμπτη           

Αργά το μεσημέρι η Corriere della Sera μετέδωσε πως ο προσανατολισμός του Δημοκρατικού Κόμματος είναι τα μέλη του “να ψηφίσουν λευκά ψηφοδέλτια” στην αυριανή, πρώτη ψήφο, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα, η ψηφοφορία της Δευτέρας για την εκλογή του νέου ΠτΔ δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα ο Renzi (“τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη δεν θα γίνει τίποτα”).

Μάλιστα λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου της Lega ανακοίνωσε πως ο Salvini θα δει τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους περιφερειακούς αντιπροσώπους την Τρίτη. Από τη μεριά του, ο Enrico Letta (Δημοκρατικό Κόμμα) ανακοίνωσε στους μεγάλους εκλέκτορες πως το όνομα ενός κοινού υποψηφίου θα έρθει από την Κεντροαριστερά “την Τρίτη ή την Τετάρτη”.

Αδιέξοδο λοιπόν. Αυτό, γιατί φαίνεται πως κανένα κόμμα δεν έχει ένα όνομα κύρους ευρείας αποδοχής, και το οποίο μεταφράζεται πως κανένα κόμμα ή παράταξη δεν έχει τις απαραίτητες αριθμητικά ψήφους για να εκλέξει έναν υποψήφιο.

Σημειωτέον, αν και όλοι κάνουν λόγο για ονόματα υψηλού προφίλ, αντικειμενικά όλοι φοβούνται μην “κάψουν” τα προτεινόμενα ονόματα με επεμβάσεις των αντιπάλων, όπως έκανε σήμερα ο Renzi. Οπότε πολύ πιθανόν τη Δευτέρα να υπάρξει μια σειρά λευκών ψήφων ενόψει της πρώτης έγκυρης ψηφοφορίας την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, με την ελπίδα να έχει βρεθεί ένας κοινής αποδοχής  υποψήφιος ή ένας υποψήφιος για την κάθε παράταξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος