Η Google έκοψε τα διαφημιστικά έσοδα σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης

Η Google δεν θα επιτρέπει πλέον στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν διαφημίσεις, σε συνέχεια παρόμοιας απόφασης που έλαβε το Σάββατο (26/2) η θυγατρική εταιρεία βίντεο του τεχνολογικού γίγαντα, το YouTube.

«Ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, διακόπτουμε τη δυνατότητα δημιουργίας εσόδων των ρωσικών μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση σε όλες τις πλατφόρμες μας», δήλωσε η Google στο CNN την Κυριακή (27/2). «Παρακολουθούμε ενεργά τις νέες εξελίξεις και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί το πιο πρόσφατο πλήγμα για τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τη Ρωσία, εν μέσω ενός κύματος κριτικής που ασκήθηκε στις πλατφόρμες των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας την περασμένη εβδομάδα, επειδή επέτρεψαν να συνεχιστεί η δυνατότητα δημιουργίας εσοδών από διαφημίσεις παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μια ξεχωριστή δήλωση, το YouTube δήλωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι θα σταματήσει προσωρινά τη δυνατότητα ορισμένων ρωσικών καναλιών -συμπεριλαμβανομένου του κρατικά χρηματοδοτούμενου RT– να ααποκομίζουν έσοδα από το περιεχόμενό τους στην πλατφόρμα. Επιπλέον, τα βίντεο από τα συγκεκριμένα κανάλια, θα εμφανίζονται λιγότερο ως συστάσεις στους χρήστες.

Καθώς η κρίση στην Ουκρανία εντείνεται, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να περιορίσουν την παραπληροφόρηση και τη ρωσική κρατική προπαγάνδα. Εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε ότι η εταιρεία έχει αφαιρέσει εκατοντάδες κανάλια και χιλιάδες βίντεο τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων καναλιών για συντονισμένες παραπλανητικές πρακτικές.

Η κίνηση της Google ακολουθεί την απαγόρευση που ανακοίνωσε την Παρασκευή (25/2) η Meta (Facebook), σχετικά με τη δυνατότητα των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης να προβάλλουν διαφημίσεις και να τις εκμεταλλεύονται οικονομικά στην πλατφόρμα της. Ο επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας της Meta, Ναθάνιελ Γκλάιχερ, δήλωσε στο Twitter το Σάββατο (26/2), ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να προσθέτει ετικέτες σε αναρτήσεις ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Επίσης, την Παρασκευή (25/2), η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε σε «μερικό περιορισμό» της πρόσβασης στο Facebook στη χώρα, αφού κατηγόρησε την πλατφόρμα για παράνομη λογοκρισία. Το υπουργείο Επικοινωνιών της Ρωσίας υποστήριξε ότι το Facebook «παραβίασε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ρώσων πολιτών», υποστηρίζοντας ότι το κοινωνικό δίκτυο είχε περιορίσει αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σε απάντηση των ισχυρισμών, ο αντιπρόεδρος της Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις Νικ Κλεγκ, δήλωσε την Παρασκευή (25/2) ότι η Ρωσία διέταξε την εταιρεία να «σταματήσει τον ανεξάρτητο έλεγχο των γεγονότων και την επισήμανση περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο Facebook από τεσσάρα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία».

«Αρνηθήκαμε», ανέφερε ο Κλεγκ σε δήλωσή του. «Οι Ρώσοι πολίτες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μας για να εκφραστούν και να οργανωθούν. Θέλουμε να συνεχίσουν να το κάνουν, να μοιράζονται όσα συμβαίνουν και να οργανώνονται».

Οι Χάρτες Google στην Ουκρανία

Οι Χάρτες Google έχουν επίσης μπλοκάρει δύο λειτουργίες στην Ουκρανία που παρέχουν πληροφορίες στους χρήστες σε πραγματικό χρόνο, επιβεβαίωσε η εταιρεία στο CNN την Κυριακή (27/2).

Η Google προχώρησε στην αλλαγή αυτή σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην ασφάλεια των Ουκρανών και μετά από διαβουλεύσεις με τοπικούς αξιωματούχους, δήλωσε η εταιρεία.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή για την απενεργοποίηση του φίλτρου της κίνησης στους δρόμους που προσφέρει η λειτουργία Google Maps, αλλά και της παροχής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την παρουσία του κόσμου σε πολυσύχναστα σημεία. Οι ενημερώσεις για την κυκλοφορία εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στην Ουκρανία κατά τη χρήση της λειτουργίας πλοήγησης των Χαρτών Google, δήλωσε η Google.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος