ertnews.gr

Φάρσαλα Λάρισας: Πανέτοιμο το Σχολικό Μουσείο Δημοτικής εκπαίδευσης

12/04 16:05
Φάρσαλα Λάρισας: Πανέτοιμο το Σχολικό Μουσείο Δημοτικής εκπαίδευσης

Με πολύ δουλειά και μεράκι τα μέλη των Ενεργών Πολιτών στα Φάρσαλα δημιούργησαν ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα, που σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του στα Βρυσιά Φαρσάλων. Δεν πρόκειται για λαογραφικό, ιστορικό, σύγχρονης τέχνης ή κάποιο από τα συνηθισμένα μουσεία. Πρόκειται για το Σχολικό Μουσείο Δημοτικής εκπαίδευσης που έχει στηθεί χάρη στην προσπάθεια των μελών του συλλόγου Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων, που αξιοποίησαν το παλιό διδακτήριο του δημοτικού διαμερίσματος, χτισμένο το 1950, στο οποίο δεν γίνονται πλέον μαθήματα καθώς καταργήθηκε μετά τις συγχωνεύσεις σχολείων.

Φάρσαλα Λάρισας: Πανέτοιμο το Σχολικό Μουσείο Δημοτικής εκπαίδευσης

Το μουσείο θα αναφέρεται στο δημοτικό σχολείο της παλιάς εποχής και θα φιλοξενεί εκθέματα από το 1920 έως το 2000. Την έμπνευση είχε ο Φαρσαλινός εκπαιδευτικός Κώστας Γκουντούλας, γιος δασκάλου, ο οποίος πριν από δέκα χρόνια άρχισε να συλλέγει και να αγοράζει διάφορα αντικείμενα που αφορούσαν τη δημοτική εκπαίδευση πετυχαίνοντας το στόχο του που δεν ήταν άλλος από το να δημιουργηθεί αυτό το μουσείο με την εξαιρετική θεματολογία. Για τις ανάγκες της συλλογής αντικειμένων, παλιά σχολεία της επαρχίας Φαρσάλων άνοιξαν και «δώρισαν»  αντικείμενα και βιβλία, ενώ παλιοί δάσκαλοι προσφέρθηκαν να χορηγήσουν το αρχειακό υλικό τους για την πληρέστερη αποτύπωση του σχολείου των προηγούμενων εποχών.

Η κατασκευή του μουσείου εντάχθηκε το 2013 σε πρόγραμμα Leader  και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 95.000 ευρώ. «Το όνειρό μας αποκτά σάρκα και οστά» επισημαίνει ο πρόεδρος των Ενεργών πολιτών κ. Αποστόλης Ανδρεόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας διευκρινίζει πως «στόχος του συλλόγου είναι να επισκέπτονται το μουσείο, σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, μαθητές σχολείων για να γνωρίζουν τον παλιό τρόπο διδασκαλίας. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι νέοι της περιοχής που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και θα λειτουργούν ιστοσελίδα του Μουσείου για να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό».

Τα μέλη των Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων έχουν έρθει ήδη σε επαφή με το παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου στο μουσείο να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές συναντήσεις φοιτητών για να μελετούν το παλιό σύστημα διδασκαλίας.

Στο μουσείο θα προσομοιάζεται το σχολείο της παλιάς εποχής . Για τις ανάγκες κατασκευής του μουσείου έχουν αναπαλαιωθεί  «παλιά πράσινα θρανία»,  κούκλες θα αναπαριστούν  τους μαθητές ντυμένους με τις μπλε σχολικές ποδιές, τα άσπρα γιακαδάκια και τα κορίτσια με πλεξούδες στα μαλλιά τους,  ο δάσκαλος στην έδρα του , η βέργα για τους άτακτους,  η γραφομηχανή που χρησιμοποιούσαν, οι παλιοί γεωφυσικοί χάρτες , χάρτες φυσικής ιστορίας, προπολεμικές φωτογραφίες από γυμναστικές επιδείξεις και άλλες δραστηριότητες των μαθητών και έκθεση βιβλίων όπως αναγνωστικά, γεωμετρίας, εγκυκλοπαίδειες, ακόμη και διασωθέντα τετράδια μαθητών εκείνης της εποχής.

Οι εργασίες ολοκλήρωσης των εργασιών θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης των εκθεμάτων έχει γίνει και απομένει ο σχεδιασμός του τρόπου λειτουργίας , αλλά και η εκπαίδευση ξεναγών για τους επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version