Τρέξιμο: Το «φάρμακο» για τη σωματική και ψυχική υγεία

Είναι ήδη γνωστό ότι ο αθλητισμός είναι φάρμακο για την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, γράφει το corriere.it.

Η άσκηση βελτιώνει την ψυχοσωματική ευεξία καθώς, μετά από έναν αγώνα τένις το πρωί ή μια κολύμβηση πριν το δείπνο, η απελευθέρωση ενδορφινών δίνει ευχαρίστηση και ευτυχία, ενώ βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση του στρες.

Ωστόσο, η πιο δημοφιλής δικαιολογία για να επιδοθούμε στην τεμπελιά είναι συχνά η ίδια: ότι δεν έχουμε χρόνο.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Tsukuba στην Ιαπωνία, λίγα λεπτά τρεξίματος σάς επιτρέπουν να αυξήσετε τη ροή του αίματος στις περιοχές του αμφοτερόπλευρου προμετωπιαίου φλοιού, του τμήματος του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διάθεσης και εκτελεστικές λειτουργίες.

«Για να εκτελεστεί η προωθητική κίνηση του τρεξίματος, χρειάζονται λειτουργίες συντονισμού και ισορροπίας, οι οποίες καθορίζουν τη νευρωνική ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού και αναμένεται ότι άλλες λειτουργίες που αναφέρονται σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου μπορούν να επωφεληθούν από αυξημένους εγκεφαλικούς πόρους», εξηγεί ο βιοχημικός Hideaki Soya, επικεφαλής της μελέτης.

«Γνωρίζουμε ήδη από άλλες έρευνες ότι η σωματική δραστηριότητα γενικά βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά έχει γίνει σχετικά μικρή ανάλυση για τα συγκεκριμένα οφέλη του τρεξίματος σε σύγκριση με άλλα αθλήματα, όπως η ποδηλασία», πρόσθεσε o Hideaki Soya.

Χωρίς δικαιολογίες λοιπόν, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι αθλητικά και λίγη καλή θέληση για να νιώσετε υπέροχα.

Πηγή: ATSH

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευάγγελου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος