Όμικρον: Κορυφαίος επιστήμονας προειδοποιεί ότι η νέα υποπαραλλαγή μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα λοιμώξεων στη Γαλλία

Η κορύφωση του πέμπτου κύματος της πανδημίας που αναμενόταν στη Γαλλία εδώ και αρκετές ημέρες, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Antoine Flahault, διευθυντή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Γενεύης, η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον θα μπορούσε να καθυστερήσει την κορύφωση του πέμπτου κύματος.

Σε συνέντευξή του ο Flahault, ο οποίος είναι επίσης επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ και μέλος του κυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου, δήλωσε ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα πανδημίας στη Γαλλία, λίγες μόλις ημέρες αφότου οι επιστήμονες είχαν προβλέψει την κορύφωση των μολύνσεων.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος LCI, μίλησε με τον Antoine Flahault για την νέα αυτή υποπαραλλαγή.

Η κορύφωση του πέμπτου κύματος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί στη Γαλλία. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Το σημερινό επίπεδο μόλυνσης ανατρέπει τις προβλέψεις για κορύφωση του πέμπτου κύματος. Αυτό μου θυμίζει την κατάσταση στα μέσα Δεκεμβρίου. Τα μοντέλα μας προέβλεψαν μια πιθανή κορύφωση της παραλλαγής Δέλτα, αλλά μετά ακολούθησε η παραλλαγή Όμικρον οπότε δεν υπήρξε μείωση κρουσμάτων στη Γαλλία. Δεν ξέρω αν η τρέχουσα, κάπως απροσδόκητη άνοδος των λοιμώξεων οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον ή αν θα πρέπει να αποδοθεί στην άφιξη μιας υποπαραλλαγής, όπως συμβαίνει στη Δανία.

Τι γνωρίζετε για την υποπαραλλαγή BA.2;

Αυτή η υποπαραλλαγή έχει 28 περισσότερες μεταλλάξεις από την Όμικρον, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για αυτήν. Έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες, όπως το Ισραήλ, την Σιγκαπούρη, την Ινδία και την Κίνα. Δεν γνωρίζουμε την προέλευση, την μολυσματικότητα ή την ικανότητά της να διαφεύγει από την ανοσία. Ωστόσο, φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική. Κυριαρχεί ήδη στη Δανία όπου αναλύουν πολλές αλληλουχίες δειγμάτων. Στη Γαλλία, η διαδικασία αυτή είναι λιγότερο διαδεδομένη. Επομένως, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το πραγματικό ποσοστό της BA.2, αλλά θα το μάθουμε σύντομα.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η υποπαραλλαγή, θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω αύξηση των λοιμώξεων τις επόμενες εβδομάδες;

Αυτή η πανδημία διαψεύδει συχνά τις προβλέψεις μας. Ακόμη και μετά από επτά ημέρες, δεν μπορώ να προβλέψω αν τα κρούσματα θα μειωθούν ή θα αυξηθούν. Αν ακολουθήσουν και άλλα κύματα, τότε θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να μειωθούν. Το ερώτημα είναι αν αυτή η υποπαραλλαγή μπορεί να προσβάλλει άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Φαίνεται μάλλον απίθανο, ωστόσο θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.

Η περίπτωση της Δανίας

Σύμφωνα με το Statens Serum Institut (SSI), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Δανίας, η υπο-παραλλαγή BA.2 αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ όλων των λοιμώξεων με Όμικρον στην χώρα.

Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευτεί τρεις υποπαραλλαγές της Όμικρον: BA.1, BA.2 και BA.3. Παγκοσμίως, η BA.1 αντιπροσωπεύει τις περισσότερες λοιμώξεις με Όμικρον. Ωστόσο, στη Δανία η BA.2 κερδίζει έδαφος.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η υποπαραλλαγή BA.2 αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων στη Δανία, ενώ το ποσοστό αυτό έφτασε στο 45% την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Την ίδια περίοδο μειώθηκε η συχνότητα της BA.1.

Διαφορετικές μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις των BA.1 και BA.2 παρουσιάζουν πολλές διαφορές στους πιο σημαντικούς τομείς. Στην πραγματικότητα, η διαφορά μεταξύ της BA.1 και της BA.2 είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ του αρχικού στελέχους και της παραλλαγής Άλφα.

Οι διαφορές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το αν το BA.1 και το BA.2 έχουν διαφορετικές ιδιότητες.

Τέλος, η αρχική ανάλυση των δεδομενων δεν δείχνει διαφορά στις νοσηλείες για την BA.2 σε σύγκριση με την BA.1. Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κ.λπ. βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καλλιέργειας του BA.2 για τη διεξαγωγή μελετών εξουδετέρωσης αντισωμάτων.

ΠΗΓΗ: LCI

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος