Ο θυμός και πώς να τον διαχειριστούμε για να μην μας «καταπιεί»

Ο θυμός είναι μια φυσιολογική συναισθηματική κατάσταση που περιστασιακά όλοι μπορούμε να βιώσουμε. Όλοι κάποτε έχουμε αισθανθεί «να μας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι», να θέλουμε να αντιδράσουμε σε ένα γεγονός που αισθανόμαστε ότι μας απειλεί, άμεσα και με βία. Για παράδειγμα όταν ένας οδηγός μας κλείνει το δρόμο και κινδυνεύουμε να σκοτωθούμε, όταν κάποιος μας παίρνει τη σειρά στην τράπεζα ή στο σούπερ μάρκετ. Γενικότερα, όταν αισθανόμαστε να μας αδικούν, να μας προσβάλουν, να μας απειλούν, να μας υποτιμούν, να μας φέρνουν σε απόγνωση τότε, είναι φυσιολογικό να θυμώνουμε.

Ωστόσο το ότι θυμώνουμε δεν δικαιολογεί και κάθε είδους αντίδραση, ειδικά βίαιη. Υπάρχει ένα πολιτισμικό πλαίσιο το οποίο οριοθετεί τη συμπεριφορά μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο θυμός ξεφεύγει από τον έλεγχο που απαιτούν οι κανόνες της κοινωνικής ζωής; Τι συμβαίνει όταν επικρατεί παρορμητική επιθετικότητα, εκρήξεις οργής, βία που καταλύουν τους όρους συνύπαρξης; Τότε συχνά επέρχεται η αποξένωση, οι ρήξεις στις σχέσεις, η επαγγελματική απαξίωση, η κοινωνική περιθωριοποίηση και συχνά προβλήματα με το νόμο. Οι παραπάνω καταστάσεις σηματοδοτούν ότι το άτομο είναι ανίκανο να διαχειριστεί το θυμό του και άφησε τον εαυτό του να γίνει υποχείριο αυτού του συναισθήματος, το οποίο τελικά τον «καταπίνει».

Ο θυμός και πώς να τον διαχειριστούμε για να μην μας «καταπιεί»
maxpixel.net

Μορφές  θυμού

Ο παθητικός θυμός: Οι άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν παθητικό θυμό μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι είναι θυμωμένοι. Αισθάνονται μια αναίτια πικρία, απάθεια, πολλές φορές κακία για τους άλλους. Σαμποτάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους χωρίς καν να το συνειδητοποιούν και χωρίς να μπορούν να το εξηγήσουν. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν να περιληφθούν άτομα που εμφανίζουν παθητικο-επιθετική προσωπικότητα (passive aggressive).

Ο επιθετικός θυμός: Τα άτομα τα οποία βιώνουν επιθετικό θυμό έχουν συνήθως επίγνωση των συναισθημάτων τους, αν και δεν κατανοούν τις πραγματικές αιτίες της οργής τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατευθύνουν τις βίαιες εκρήξεις θυμού τους σε αποδιοπομπαίους τράγους και είναι η αιτία για πολλές περιπτώσεις βίας μέσα στην οικογένεια ή επιθετικής συμπεριφοράς οδηγών.

Ο θυμός συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα.

• Μυρμήγκιασμα
• Αίσθημα παλμών ή σφίξιμο του θώρακα
• Αυξημένη αρτηριακή πίεση
• Πονοκέφαλοι
• Πίεση στις κοιλότητες του κεφαλιού ή των κόλπων
• Κούραση
είναι μερικά από τα συμπτώματα του θυμού τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

                        Πώς θα διαχειριστούμε το θυμό μας

Η θεραπεία για τη διαταραχή θυμού περιλαμβάνει τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και τη θεραπεία με φάρμακα, όταν ο θυμός οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά μέσα από βίαια ξεσπάσματα. Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ενδοοικογενειακή βία, ακραίες εκφάνσεις της οποίας είναι η γυναικοκτονία και η παιδοκτονία.

Με γνωσιακή, συμπεριφορική θεραπεία οι ασθενείς μαθαίνουν να:

• αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής
• επιλύουν θετικά τις συγκρούσεις στις σχέσεις
• διαχειρίζονται τη στενοχώρια και το στρες

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τη διαταραχή θυμού. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της παρορμητικής συμπεριφοράς και της επιθετικότητας.  Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται από ειδικους ψυχιάτρους αφού πρώτα έχουν εξετάσει τον ασθενή και έχουν διαγνώσει την ψυχική διαταραχή η οποία τον ταλαιπωρεί και της οποίας επίπτωση είναι ο ανεξέλεγκτος θυμός.

Φάρμακα τα οποία ανάλογα με την παθολογία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του θυμού είναι:

• τα αντικαταθλιπτικά,
• οι σταθεροποιητές της διάθεσης, όπως λιθίο, βαλπροϊκό οξύ και καρβαμαζεπίνη
• τα αντιψυχωσικά φάρμακα
• τα αγχολυτικά

Στοιχεία από: www.healthline.com, www.mayoclinic.org και https://www.psychguides.com/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος