ertnews.gr

Ο μεγάλος επιταχυντής LHC στο CERN σε χειμερία νάρκη μέχρι το 2021

05/12 18:48
Ο μεγάλος επιταχυντής LHC στο CERN σε χειμερία νάρκη μέχρι το 2021

O πιο ισχυρός επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), τέθηκε εκτός λειτουργίας έως την άνοιξη του 2021, προκειμένου να αναβαθμισθεί και να εκσυγχρονισθεί το σύστημα ανιχνευτών και επιταχυντών.

Ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία την περίοδο 2015-2018, πετυχαίνοντας περίπου 16 εκατομμύρια δισεκατομμυρίων συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων, με ενέργεια 13 ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), παράγοντας ένα τεράστιο όγκο δεδομένων.

Μετά την αναβάθμισή του, ο επιταχυντής θα έχει ενέργεια 14 ηλεκτρονιοβόλτ (14 TeV) που ήταν ο στόχος όταν αρχικά σχεδιάσθηκε.

Στη μεθεπόμενη φάση της αναβάθμισης, (High-Luminosity LHC), που αναμένεται να είναι έτοιμη το 2026, ο επιταχυντής LHC θα είναι ακόμη πιο «φωτεινός», αυξάνοντας το ποσοστό των συγκρούσεων πρωτονίων κατά τουλάχιστον 5 φορές. Ενδιάμεσα, οι φυσικοί θα έχουν αρκετό χρόνο για να αναλύσουν τα έως τώρα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν το μποζόνιο Χιγκς ή “σωματίδιο του θεού” χάρη στο CERN μεταξύ του 2009 και του 2013.

ΠΗΓΗ: Sciencenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version